Amit a hibrid búza termesztéséről tudni kell

Amit a hibrid búza termesztéséről tudni kell

Előző blogcikkünkben már említettük, hogy a hibrid búza termesztéstechnológiája eltér a hagyományos búzáétól. Ezekkel az eltérésekkel természetesen tisztában kell lenni, ha a hibrid búza vetőmagban lévő potenciált ki akarjuk használni, és terméstöbbletet akarunk elérni. Lássuk tehát, mire kell figyelni!

Termesztési javaslatok hibrid búza esetén

Elővetemény

Az elővetemények tekintetében nincs különösebb különbség a hibrid és a hagyományos búza között. A hibrid búza legjobb előveteményei a korán lekerülő kultúrák (lucerna, napraforgó, borsó, repce, korai szója). A kalászosok csak feltételesen alkalmasak, a későn lekerülő kultúrák (kukorica, cukorrépa, kései szója) viszont teljesen alkalmatlanok.

Talajművelés

A választott alapművelő eszközt (forgatásos vagy forgatás nélküli) legalább 20–25 cm mélyen járassuk, és lehetőleg azonnal munkáljuk is el. Fontos, hogy a talaj kellően laza legyen, hogy a természetes ülepedettség kialakulhasson a vetésig. Célunk aprómorzsás magágy létrehozása a vetés mélységében.

Ne bolygassuk feleslegesen a szántóföldet! A túlművelés a kiszáradás veszélyét rejti magában.

Baktériumtrágyák, algakivonatok alkalmazása javasolt.

Tápanyag-gazdálkodás

A nagy hozamok több tápanyag kijuttatását teszik szükségessé. Erre a hibrid búza esetében különösen kell figyelni. A hiányos makroelem-ellátottság akár 50–60%-kal, de a nem megfelelő mikroelem-ellátás is 5–15%-kal csökkentheti a búza termésmennyiségét, és egyben rontja a termés minőségét.

A hibrid búza összes nitrogéntápanyag-igénye 140–170 kg/ha, amit több adagban juttatunk ki. 

Az elővetemény szármennyisége határozza meg, hogy mennyi nitrogént juttatunk ki vetés előtt. Csak annyi nitrogént juttassunk ki, amennyit az őszi búza várhatóan fel is tud használni, így a téli csapadék kimosó hatása elkerülhető. A nitrogént emiatt könnyen felvehető formában kell kijuttatnunk (folyékony nitrogén akár a gyomirtózással egy menetben), hiszen az őszi vetést követően az első fagyokig még intenzív a felhasználása.

Tél végén a tervezett mennyiség ⅔-ad részét (részben vagy egészében kénest) juttassuk ki, majd szárba induláskor a maradék ⅓-ot. Bizonyos esetekben egy kicsit még zászlósleveles állapotban is ki lehet juttatni.

Vetés

Szeptember 20. – október 10. között kell a földbe kerüljön a vetőmag, és mint sok más esetben, a jó időzítés és végrehajtás a siker kulcsa! A vetőmag norma 1,2–1,5 millió csíra hektáronként, ami 75-85 kg vetőmagot jelent egy hektárra számítva. A vetés mélysége: 3,5–4,5 cm.

A vetőmag ára: 40–55000 Ft+ÁFA/ha. (Csak big-bag zsákos kiszerelésben kapható.)

Növényvédelem

Ősszel kötelező a gyomirtózás, illetve általában a levéltetvek és kabócák ellen is kell védekezni.

Tavasszal fel kell készülni a gombás megbetegedésekre, és már megelőző jelleggel alkalmazni a kezelést. Általában megéri alkalmazni szárszilárdítót is.
Kérdése van a hibrid búza termesztésével kapcsolatban? Szakmérnökeink szívesen segítenek>>

Scroll to Top