Védekezés a repce kártevői ellen a zöldbimbós állapottól a fővirágzásig

Védekezés a repce kártevői ellen a zöldbimbós állapottól a fővirágzásig

A hőmérséklet gyors növekedésével a repcében is felgyorsulnak az események, a repce kártevői is erőteljesen jelentkeznek, ezért 8–10 naponta lehet permetezni! Ahogy elmegy ez a pár nap tél, és rá lehet menni a területekre, el lehet kezdeni a védekezést.

Védekezés a repce kártevői ellen a zöldbimbós állapot idején

A repce egyik legismertebb és legjelentősebb kártevője a repcefénybogár, ami már kora tavasztól megtalálható a repce táblákon, a legnagyobb veszélyt mégis a zöldbimbós állapotban lévő növényekre jelenti. Már 9-10 °C léghőmérséklet mellett előbújnak a telelőhelyükről, és a zöldbimbókat eszegetik, hogy hozzájussanak a virágporhoz, és letegyék tojásaikat. Addig okoznak kárt, amíg el nem kezd nyílni a repce.

A hagyományos piretroid hatóanyagok sajnos semmit sem érnek a fénybogarak ellen, mivel rezisztencia alakult ki velük szemben. Csak speciális vagy felszívódó készítménnyel dolgozzunk. A rovarölőhöz adjunk felületeloszlató adalékanyagot.

Fontos! Szerves foszforsav észter hatóanyag kijuttatása ilyenkor már TILOS a méhek védelme miatt.

Ne feledkezzünk meg a bór és egyéb mikroelemek pótlásáról sem egy menetben, mivel a repce érzékeny a bór hiányára. A bór a virágok termékenyülését, a kötődést segíti elő, növeli az olajtartalmat

Teendők a virágzás elején

Mivel mindig a legkisebb környezetterheléssel járó technológiákat részesítjük előnyben, ebben az esetben is méhkímélő technológia alkalmazását javasoljuk. A kezelés a csillagászati napnyugta előtt egy órával kezdhető, és este 23.00-ig tarthat. Az okostelefonokon az 1 napos időjárás-előrejelzésen mindig rajta van az aktuális napnyugta.

Ha ez nem lehetséges, akkor csak méhekre nem veszélyes vagy nem jelölésköteles készítményekkel végezzük a kezeléseket a repce kártevői ellen.

  • Rovarok (repceszúnyog, bundásbogár, repcebecő ormányos) ellen

– felszívódó rovarölő (figyelem, nappali kijuttatásra 3 hatóanyag alkalmas) vagy

– felszívódó + kontakt hatóanyag (esti kijuttatásra, méhkímélő technológiával)

Ebben a szakaszban ajánlott valamilyen lombtrágyával segíteni a repce fejlődését, elsősorban a bórtartalmú készítmények ajánlottak. 

Fővirágzás

Mivel az előző kezelés hatása csak 8–10 napig tart, ezért ismételni kell. Rovarölő esetén más hatóanyagot használjunk, mint az előző menetben. Ha az időjárás indokolja, meg lehet ismételni a gombaölő kijuttatását is, valamilyen olcsóbb, egyszerűbb termékkel.

Szükség esetén a lombtrágyázást is meg lehet ismételni (a repce tápanyagigényes növény!).

Kérdése van? Szaktanácsadással segítjük munkáját>>