Mi múlik a gyomirtó helyes kiválasztásán?

Mi múlik a gyomirtó helyes kiválasztásán?

Aki eredményesen akar védekezni az idei tavasz erős gyomfertőzése közepette, annak profi megoldásra van szüksége. Gyomirtás szempontjából ugyanis a hatékonyság, a kezelés időzítése és az alkalmazott készítményeknek az illető kultúrnövényre gyakorolt hatása befolyásolhatja leginkább a termést. Kihatással van a mennyiségre és a minőségre is.

A gyomösszetétel évről-évre változik: milyen gyomirtót használjunk?

A szántóföldi termesztésben az utóbbi időben felgyorsultak a változások. Egyrészt újabb és újabb hibridek jelennek meg, és ezzel párhuzamosan a gyomirtószerek piacán is rengeteg hatóanyag-kombinációval találkozhatunk. A magyarázat egyszerű: nő a hatóanyagokkal szembeni rezisztencia, és állandóan jelen van a gyomnövények kiszelektálódásának kockázata. 

A gyomirtó helyes kiválasztása alapvető fontosságú a sikeres termesztés szempontjából. Ezeknek összetétele és hatásmechanizmusa széles skálán mozog, az azonban nyilvánvaló tendencia a hatóanyagok kifejlesztése során, hogy magára a kultúrnövényre minél kisebb, lehetőleg nulla legyen a fitotoxikus hatás.

A különböző készítmények felhasználását általában a kultúrnövény fejlettségi szintje is befolyásolja (vetés előtt, x leveles fejlettségig). A gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon könnyű kicsúszni az optimális tartományból, hiszen az időjárás állandó jelleggel átszervezi a munkát. A nem megfelelő időzítés azonban rontja a hatékonyságot, rosszabb esetben pedig károsodást is okozhat.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a legnagyobb elővigyázatosság mellett is adódhatnak olyan körülmények, amelyek hatására a gyomirtó stresszfaktort jelent a kultúrnövény számára is. A kedvezőtlen időjárás – hideg, erős szél, csapadékhiány – legyengítik a növényt, ami érzékenyebben reagálhat a gyomirtós kezelésre. Ilyenkor a már jól bevált gyomirtási technológiák is nem várt tüneteket jelentkezését vonhatják maguk után.

Nem biztos, hogy magán a növényen tapasztalni fogjuk a stresszhatást! Ha tüneti elváltozást nem is okoz, a termés mennyiségén, illetve minőségén látni fogjuk a változást.

Amire nem árt figyelni

  • Ha gyomirtó szer marad a permetező alján, az a következő permetezéskor kárt okozhat (ha más kultúrát permetezünk).
  • Szintén károsítja a termesztett állományt, ha a gyomirtó szer elsodródik, átsodródik a szomszéd kultúrára.
  • Bizonyos esetekben a gyomirtó felverődik, és így okoz perzseléses tüneteket a növényen.

Kérdése van? Forduljon kollégáinkhoz, akik személyre szabott tanácsadással segítik a munkáját>>