napraforgó vetőmag

A napraforgó vetőmag választás szempontjai: melyik hibrid lesz a nyerő?

A napraforgó ma Magyarországon a növénytermesztés egyik meghatározó tényezője. Vetésterület szempontjából az előkelő harmadik helyen áll, megközelítve az őszi búza és a kukorica szántóterületének nagyságát. Bőséges számú napraforgó hibrid áll a termelők rendelkezésére, hiszen a Nemzeti fajtajegyzékben szereplő napraforgó genotípusokon túl lehetőség van más uniós országban elismert napraforgó vetőmagokat Magyarországon forgalmazni (az Európai Unió vetőmag-forgalmazási szabályozása alapján).

Közel 100 napraforgó vetőmagból választhat!

A napraforgó nemesítésének vannak hagyományos célkitűzései: elsősorban a két legnagyobb kórokozó, a peronoszpóra és a szádor elleni védelem. Újabban előtérbe került a gyomirtószer-rezisztencia is, hiszen számos olyan gyom van, ami napraforgóban nehezen vagy egyáltalán nem irtható, gondoljunk csak a mezei acatra vagy a parlagfűre, amelyek azért jelentenek kihívást, mert a napraforgóhoz hasonlóan fészekvirágzatúak.

A napraforgó vetőmag választását újabban egy speciális tulajdonság is meghatározza, éspedig a mag olajtartalmának összetétele. Ez a tényező ugyanis az étkezési olajok felhasználhatóságának leginkább meghatározó eleme. Ma már olyan hibrideket is találunk a piacon, melyek olajában a linolsav helyett az olajsav van jelen a legnagyobb arányban. Ezek az úgynevezett magas olajsavas (HO) hibridek, amelyek olajában az olajsavtartalom elérheti vagy meghaladhatja a 90%-ot.

Mekkora a népszerűsége a magas olajsavas hibrideknek? Egyre nagyobb. Bár a piacot még mindig a linolsavas hibridek uralják, a magas olajsavas hibridek egyre markánsabban jelen vannak, akad olyan felmérés is, amelyik szerint 2020-ban már a 40%-ot is meghaladta az arányuk (linolsavas/magas olajsavtartalmú elvetett vetőmagok összevetésében).

Mi a különbség technológia szempontjából a linolsavas és a magas olajsavas napraforgó vetőmag között?

A magas olajsavas hibridek igényei és termesztési technológiája nagyjából megegyezik a linolsavas hibridekével, azonban a magas olajsavtartalom eléréséhez bizonyos tényezőkre különösen oda kell figyelni:

  • a megfelelő izolációs távolság tartása a keresztbeporzás elkerülése érdekében
  • kerülni kell a túl korai, hideg talajba történő vetést, mivel a megfelelő olajsavszintézishez megfelelő mennyiségű hő szükséges
  • figyelni kell a fehérpenész és a diaportés szárfoltosság elleni védekezésre
  • az okszerű tápanyagellátás ebben az esetben is nagyon fontos

Napraforgó vetőmag előrendelés a Hírös Agráriánál

Már tervezi a következő szezont? Használja ki a szezon előtti árakat és akciókat, rendelje elő a napraforgó vetőmagot>>