Teljesen eltűnnek a hatékony rovarölő szerek?

Teljesen eltűnnek a hatékony rovarölő szerek?

Újabb kihívás a termelők számára: az idén már gabona vetőmagok esetében is megszűnt a rovarölő szeres csávázás lehetősége. A szerhasználat felülvizsgálata teljesen természetes, hiszen tudományos ismereteink folyamatosan bővülnek az alkalmazott hatóanyagok hatásaival kapcsolatban. De termelőként nem hagyhatjuk figyelmen kívül a másik oldalt sem: a tömeges szerkivonással igencsak megcsappant az engedélyezett készítmények száma. És bár a készítmények egyre drágábbak, hatékonyságban sokszor alulmaradnak a régiekkel szemben.

Miért tiltották be a neonikotinoid típusú rovarölő szereket? 

Egy figyelemfelkeltő statisztikát közölt idén augusztusban az angol theguardian.com. Négy amerikai kutatóintézet vizsgálata alapján az Egyesült Államok vidéki környezete 48-szor mérgezőbb hatást gyakorol a rovarokra (kártékonyakra és hasznosakra egyaránt), mint 25 évvel ezelőtt.

A rovarok ilyen nagyarányú pusztulása egy, a National Geographic folyóiratban megjelent tanulmány szerint elsősorban (92%-ban) a 90-es évek óta használt rovarölő szerek, a neonikotinoidok több éves használatával magyarázható. Ezek az idegmérgek a rovarok idegrendszerét támadják meg, káros hatásuk pedig még évekkel később is kimutatható az ökoszisztémában.

Miért volt szükség a neonikotinoidok bevezetésére?

A neonikotinoidokat annak idején a kórokozóknak a korábban használt rovarölő szerekkel szemben kialakult rezisztenciája miatt vezették be. A gabonaféléktől a zöldségekig és a gyümölcsfákig több, mint 140 növényfajra használták. Rendkívül hatékonyságáról elég megjegyezni annyit, hogy hektáronként 10 gramm csávázóanyagra volt szükség, míg más szerekből liternyi nagyságrendet kell kijuttatni akár kétszer-háromszor is megismételve. 

A neonikotinoidok számos hasznos rovarfajra, mint a háziméhek vagy a katicabogarak is toxikusnak bizonyultak. Emellett szisztemikusak, vagyis vízben oldhatóak, ezért semmi akadálya annak, hogy a növények felszívják őket. A növénybe jutva megmérgezik annak leveleit, termését, pollenjét és minden részét.

Mivel helyettesíthetjük a betiltott rovarölő szereket?

A Hírös Agráriánál különös figyelmet fordítunk az integrált növényvédelem megvalósítására. Segítjük partnereinket, hogy összehangolva használják a kémiai növényvédő szereket, a biológiai védekezési típusokat és a termesztéstechnikai módszereket. Minden helyzetben az indokolt legkisebb környezetterheléssel járó védekezést javasoljuk. Különös figyelmet fordítunk a hasznos rovarok és a méhek védelmére.

Az integrált növényvédelem lehetőségei a rovarkártevőkkel folytatott harcban:

  • genetikai védelem: olyan fajtát választunk, amelyik genetikájába kódolva van a rezisztencia
  • agrotechnikai védelem: olyan művelési módszerek előtérbe helyezése, amelyek a kultúra kártevők elleni rezisztenciáját támogatja (pl. nagyon hatékony a vetésforgó)
  • biológiai védekezés: a természetes ellenségek felszaporítása, biológiai készítmények
  • kémiai védelem: nem neonikotinoid típusú peszticidek

Rovarölő szer alternatívák a neonikotinoidok után: kérdezze növényvédő szakmérnökeinket>>

Scroll to Top