A tavaszi talaj-előkészítés legfontosabb szempontjai

A tavaszi talaj-előkészítés legfontosabb szempontjai

Mi a célja a tavaszi talaj-előkészítésnek? Aprómorzsás (de nem poros), jól megérett, kellőképpen ülepedett vetőágyat akarunk létrehozni, ami a vetőmagoknak gyors és egyenletes kelést biztosít, lehetővé teszi a műtrágyák és növényvédő szerek hatásának teljes érvényesülését, illetve a gyökérzet megfelelő fejlődését.

Ha az őszi talajművelést (tarlóhántás, tarlóápolás, alapművelés, elmunkálás) annak rendje és módja szerint sikerült elvégezni, akkor tavaszra már csak egyszerűbb, könnyen kivitelezhető feladataink maradnak.

Mire kell figyelni a tavaszi talaj-előkészítéskor?

3 fontos szempontra szeretnénk felhívni a figyelmet:

1. A talajt a vetési mélységnek megfelelően kell lazítani, porhanyítani. A vetőágy mélysége egyenletes kell legyen, ellenkező esetben a szárazabb talajrétegbe vetett magvak csak a talajnedvesség kiegyenlítettsége után kelnek ki, és ezért a gabonatábla egyenlőtlenül fog fejlődni.

Egy rossz minőségű magágyban még nagyobb vetőmag mennyiséggel sem biztosítható a szükséges növényállomány-sűrűség.

A magágy készítésére általában a kombinátor a legmegfelelőbb talajművelő eszköz.

2. Alapvető fontosságú a talaj okszerű művelése, vagyis a műveletek számának a feltétlen szükségszerűre csökkentése. A túl sok talajmunka ugyanis a talaj felső rétegének kiszáradását, nagyobb rögökbe való összeállását eredményezi, és megnő az esélye a talajtömörödésnek is. Akár a talajszerkezet romlásához is vezethet, ha szükségesnél többet forgatjuk a talajt.

Különösen szárazságra hajló feltételek között okoz nagy károkat a túlművelés, márpedig az utóbbi években rendre száraz időjárással kellett számolni tavasszal. Az okszerű talaj-előkészítési mód nemcsak a talajok vízkészletének megőrzésében jelentős, hanem energiatakarékossága révén gazdaságosabb is, mint a szántásos talaj-előkészítés, ezért alkalmazása mindinkább előtérbe kerül a kalászosok talaj-előkészítésében.

A több éven át rosszul művelt táblákon nehéz vagy egyenesen sikertelen azonos magágymélységet és -minőséget kialakítani.

3. Lényeges továbbá a magágykészítés időpontjának helyes megválasztása, amikor nem csak a legfelsőbb talajréteg nedvességi állapotára kell tekintettel lenni, hanem az alsóbb 10-15 cm-es talajréteg teherbíró képességére is.

Ha túlságosan nyirkos a talaj: 

  • nem érvényesül kellően a magágykészítő porhanyító hatása,
  • a növényvédőszerek nem tudnak jól megtapadni a talajszemcséken, nagy lesz a párolgási veszteség.

A talaj művelése előtti alapszabály: soha ne döntsünk a gabona sorsáról a talajállapot pontos ismerete nélkül. Akár helyszíni szemlével is tudjuk segíteni munkáját, keresse munkatársainkat elérhetőségeinken>>