Nagyobb terméshozam ésszerűen: gazdálkodási terv a Hírös Agráriától

Nagyobb terméshozam ésszerűen: gazdálkodási terv a Hírös Agráriától

Mit jelent a hatékony gazdálkodás? Nagy terméshozamot, vagy sokkal inkább minőségi termést? Minden termelő tisztában van azzal, hogy a mezőgazdasági termelés sikerességének van egy olyan tényezője is, amiről kevesebb szó esik, holott életbevágóan fontos – ez pedig az elért nyereség mértéke. Vagyis, ha a termelés hatékonyságát akarjuk mérni, akkor a nyereség a legjobb mérőszám.

A termelő nyeresége természetesen szoros összefüggésben van a termés mennyiségével és minőségével. A kalászos gabonák termésének mennyisége és minősége pedig számos tényező együttes hatásának az eredménye. Melyek ezek a tényezők, és hogyan befolyásolhatók a terméshozam optimalizálása érdekében?

Három olyan tényező van, amelyik döntő fontosságú szerepet játszik 

Ezek pedig a gabonafajta potenciális termőképessége (ami a növény egyik genetikai tulajdonsága), amely aztán az alkalmazkodóképességtől függően behozhatja vagy sem az elvárásokat a klimatikus és a termesztési körülmények között. 

Vagyis ez a 3 tényező befolyásolja a leginkább a termés mennyiségét és minőségét:

 1. A növény genetikája – a vetőmag kiválasztásánál játszik fontos szerepet.
 2. Az időjárás – nagyjából tőlünk független tényező (de ez nem jelenti azt, hogy tehetetlenek vagyunk!).
 3. A termesztési technológia – ez az a terület, amelyik rengeteg lehetőséget kínál a termelők számára a hatékony beavatkozásra. Agrotechnikai eljárásokkal szabályozható a talaj víz- és tápanyag-gazdálkodása, ezzel pedig befolyásolható a növény növekedése és fejlődése.

A termelő, aki saját viszonyaira alkalmazva megváltoztatja a technológiáját

Amikor a termés nem úgy alakul, ahogy elvárjuk, amikor hiába szeretnénk 5-10-15%-kal növelni a hozamot, akkor valószínűleg a termesztési technológián kell változtatni. Közismert tény, hogy még a kisebb termékenységű talajok is kiváló termesztéstechnológiával még mérsékelten kedvező években is nagy termést adhatnak.

Nézzük a legfontosabb termesztéstechnológiai tényezőket, amelyek közvetve vagy közvetlenül hatással vannak a terméshozamra:

 • vetésváltás (a talaj tápanyag- és vízkészlete, talajszerkezet, visszamaradt szervesanyagok mennyisége és minõsége, lekerülés ideje)
 • talajelőkészítés
 • vetés ideje, mélysége, állománysűrűség
 • tápanyagellátás
 1. nitrogén trágya mennyisége
 2. nitrogén trágya megosztása
 3. makroelemek (nitrogén, fosztfor, kálium aránya)
 4. mikroelemek
 • trágyaformák (szervestrágya, műtrágyák)
 • növényvédelem (gyomirtás, betegségek és kártevők elleni védelem)
 • öntözés (az öntözővíz mennyisége, az öntözés rendje)
 • a betakarítás módja és ideje

A termesztéstechnológia megváltoztatása nem feltétlenül jelenti a korábbi technológia radikális lecserélését: lehet, hogy csak egyetlen tényezőn kell módosítani. Gyakran tapasztaljuk, hogy egy kis változás, ami ráadásul nem ró különösebb anyagi terhet a termelőre, lényeges javulást eredményez a terméshozam, és ezzel összefüggésben a nyereség terén.

Gazdálkodási terv a Hírös Agráriától

Sok esetben egy tanács, egy jó ötlet jelentős hozamnövekedést eredményezhet a gazdánál – pedig nem, vagy csak minimálisan kerül többletköltségébe!

Ebben a videóban összefoglaltuk, miért érdemes a Hírös Agrária szakembereinek segítségét kérni a gazdálkodási terv összeállításakor:

A gazdálkodási terv összeállítása nem termékbemutató. Nem képviselünk egyetlen gyártót vagy fajtatulajdonost sem, független vállalkozásként azt fogjuk kiajánlani, ami a termelő céljai, igényei és költségvetése szempontjából a legelőnyösebb.
Több marad a zsebében egy jó gazdálkodási tervvel! Vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen időpontot itt>>