búza kalászfuzárium

Soha nem lesz 100%-os hatékonyságú? A búza kalászfuzárium elleni kezelés

Az idei tél enyhe időjárása kedvező feltételeket biztosított a búza kalászfuzáriumot, levélbetegségeket okozó gombák fertőzőképes áttelelésének. Mivel a fertőzés kialakulásához számos tényező együttes hatása a felelős, a  fuzárium fajok teljesen kiszámíthatatlan módon fertőznek, és óriási kárt képesek okozni a termelőnek egyrészt a termés redukálásával, másrészt pedig a minőségi paraméterek rontásával.

Melyek azok a tényezők, amelyek elősegítik a búza kalászfuzárium kialakulását?

  • Csapadékviszonyok. A Fusarium fajok nem túl csapadékigényes kórokozóknak számítanak, pár órás reggeli harmatborítottság is elindíthat egy komolyabb állományfertőzést.
  • Hőmérséklet.
  • Kukorica elővetemény. A hazánkban előforduló, gyakori Fusarium fajok többsége ugyanis erősen kötődik a kukoricához, annak szármaradványain nagy mennyiségben fordulhat elő.
  • Fajtaérzékenység. Kerüljük az érzékeny fajták termesztését, különösen kukorica elővetemény után.
  • Agrotechnika.

Mivel sok tényezőt kell figyelembe venni, a kalászfuzárium elleni védekezés rendkívül nehéz. A kalászfuzárium a kalászhányás utántól fertőz és csak megelőzni lehet, gyógyítani nem! A legveszélyesebb időszak a portokok nyílása („virágzik a búza”).

Minél hatékonyabb rendszert akarunk működtetni, annál több információra van szükségünk. A vegyszeres védekezésben nagyon fontos az időzítés (gyakorlatban ez nagyon nehéz, mivel több tényezőt kell összehangolni), amelyet a kalászhányás végén, virágzás kezdetén célszerű elvégezni. Amikor a kalász megjelenik, és az előrejelzés alapján csapadék várható, akkor a permetezést mielőbb végre kell hajtani.

Tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy a búza kalászfuzárium elleni kezelések hatékonysága soha sem lesz 100%-os, pontosan ezért kell nagyon odafigyelni a prevencióra.

A búza kalászfuzárium elleni kezelések során az alábbi 4 tényezőt kell figyelembe venni:

1. Használjunk nagy lémennyiséget (300 liter felett)! A permetezés során a permetlével tökéletesen be kell vonjuk a kalász igencsak tagolt felületét.

2. Nagy tudású gombaölő szer. A korszerű gombaölő szerektől elvárjuk, hogy a legkülönfélébb betegségeket egy menetben kezeljék. Ilyen szempontból tökéletes fungicid azonban nincs, ezért legtöbbször több hatóanyagot kombinálnak a szélesebb hatás elérése érdekében.

Kérdés továbbá, hogy csak kalászvédelmet szeretnénk, vagy szükség van a zászlóslevél védelmére is. Egyes hatóanyag-kombinációk alkalmasak mind a kalászfuzárium, mind a levélbetegségek elleni hatékony védelemre. 

3. Alkalmazzunk speciális felületeloszlató adalékokat, amelyekkel a kalászfedettséget biztosítjuk.

4. Óriási jelentősége van a permetezéstechnikának (jó fúvókák). Bizonyított tény, hogy az egyes fúvókatípusok között jelentős hatékonyságbeli eltérések lehetnek. Ajánlott a kettős réses, légbeszívásos fúvókatípusok használata. A kalászokat oldalról kell lepermetezni a kezeléskor, és alacsonyabb sebességgel kell haladni, hogy a teljes borítottság megvalósulhasson.

Kellő tervezéssel nem lehetetlen küldetés a búza kalászfuzárium elleni küzdelem még hajlamosító években sem.Milyen készítményeket részesítsen előnyben a búza kalászfuzárium elleni védekezésnél? Szerválasztásnál forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>