gombaölő szer

Gombaölő szerek napraforgóban: meg kell kezdeni a lombozat védelmét

A folyamatos melegedésnek köszönhetően a napraforgó szépen növekszik, a fejlettebb állományok már a csillagbimbós állapot felé közelednek. Idén viszonylag korán jelentkeznek a levélbetegségek. Elsőként az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi) jelent meg, de a szeptóriás levélfoltosság (Septoria helianthi) is társult hozzá. Egyelőre gyenge fertőzöttségről beszélhetünk, de gombaölő szeres kezeléssel meg kell kezdeni a lombozat védelmét.

A napraforgó számos kórokozó gomba gazdanövénye, azaz tápláléka. Magyarországon a napraforgót több, mint 610 000 hektáron termesztik, ami gigantikus nagyságú életteret jelent ezeknek a kórokozóknak. Az árvakelések miatt szinte folyamatos a napraforgó jelenléte a szántóterületeken. Egy-két növény is gondot okozhat ugyanis.

Egy-két fertőzött növényen a kórokozók százezres vagy milliós nagyságrendben képesek szaporítóképleteket létrehozni, ezek pedig a maguk során akár évekig megőrizhetik a talajban fertőzőképességüket. Ezért olyan fontos lépése a napraforgó gombabetegségei elleni védekezésnek a fertőzött növényi maradványok aláforgatása: forgatás nélkül a felszínen vagy felszín közelében maradó fertőzött növényi maradványok a következő évben nagy mennyiségben biztosítják a fertőzőanyag-utánpótlást.

Aktuális gombaölő szeres kezelések

Az alternáriás levél- és szárfoltosság kedveli a meleget, éppen ezért egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Tudni kell, hogy ha a vegetáció vége felé jelentkezik, nem idéz elő nagyobb kárt, ha viszont megjelenése korábban történik, komoly termésveszteségeket is okozhat.

Az alternária kórokozók kezdetben apró, sötét foltokat okoznak a leveleken, melyek növekednek, végül teljes levélelszáradást eredményeznek. Fiatal növényeken a sötét foltokat sárga gyűrű veszi körül. A fertőzés a levélnyélen keresztül jut a szárba. A száron ovális alakú foltok jelennek meg, rajtuk gyakran fekete, bársonyos penészbevonat látszódik. Ha a szárat szétvágjuk, a bélszövetben olajbarnás vagy lilás elszíneződést látunk, attól függően melyik faj okozta a fertőzést. Ha nem védekezünk ellene, a fertőzés végül a tányér fonáki részére, majd a kaszatokra is kiterjed.

A szeptóriás levélfoltosság esetén változatos színű, szabálytalan alakú foltok jelennek meg a növény levelein. A sárgától a sötétbarnáig terjedő árnyalati skálán levő foltok a levél színén világos, a hátoldalán szürke szegéllyel vannak keretezve. A betegség az alsó levelektől halad felfelé.

A szeptóriás levélfoltosság hazánkban ritkán okoz nagy kárt. A fertőzött növényi maradványok aláforgatása és a vetésváltás betartása megfelelő védelmet nyújt a betegség ellen.

Mindkét gombabetegség esetében a kórokozók elleni védekezést 1-2 gombaölő szeres kezeléssel megoldhatjuk. Ezekhez több hatóanyag is áll rendelkezésünkre, rajtunk múlik, melyiket választjuk. Ha szakember segítségére van szüksége a kezelés kiválasztásában, forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>

Támogassuk a napraforgót a levél- és szárbetegségek elleni küzdelemben!

A gombaölő szeres kezelések mellett a napraforgó fejlődését harmonikus tápanyag-utánpótlással is támogathatjuk. Egy dinamikusan fejlődő növény ugyanis ellenállóbb a betegségekkel, illetve a károsítókkal szemben is. Célunk ennek az ellenállóképességnek a javítása: kerülni kell a nitrogéntúlsúlyos műtrágyázást, ugyanakkor nagy figyelmet kell fordítani a káliumra (a vízháztartásért és a stressztűrésért felel) és a bórra (stimulálja a generatív folyamatokat, a pollentömlő hajtását és fejlődését, fokozza a sejtfal stabilitását, nagy szerepe van a termésképzésben).
Napraforgó lombtrágyáért nézzen be kecskeméti, bajai vagy nyárlőrinci telephelyünkre, ahol raktárkészletről szolgáljuk ki>>