repce védelme

A repce védelme és a méhvédelem: együtt és egyszerre

Áprilisban Baranya megyében méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg a hatóság immár nem először. Húsz területről vettek mintát, és a Nébih laboratóriumi eredményei ötnél igazolták, hogy veszélyt jelentenek a méhekre. A kimutatott növényvédőszer-maradék egyértelműen szabálytalan növényvédelmi technológia eredményeként jelenhetett meg. (A hírről bővebben olvashat a Nébih oldalán.) Mindez azt jelenti, hogy céljaink eléréséhez a repce védelmének sarkallatos pontja kell legyen a méhek védelme is.  

A repce és a napraforgó virágzásának időszakában nagyon gyakori probléma a méhcsaládok gyengülése, a méhpusztulás. A méhmérgezések bizonyítása nehéz, de azokon a területeken, ahol a méhek elhullása gyakori, valószínűsíthető, hogy a méhekre mérsékelten veszélyes növényvédő szerek nem a rendelet szerint lettek kijuttatva.

Felelősség és hosszú távú gondolkodás a repce védelme terén

A kórokozók és kártevők elleni sikeres védelemben elsődleges az integrált növényvédelmi szemlélet alkalmazása. És ez nem csak a repce esetében igaz. A vegyszeres védekezés sokszor elkerülhetetlen, de a kórokozók elleni harcban fontos figyelni a megelőzésre, a termesztéstechnikai módszerekre, a biológiai védekezésre – méghozzá azért, hogy a legcélravezetőbb és a leghatékonyabb megoldást találjuk meg.

Tudjuk, hogy a repce jövedelmezőségét alapvetően meghatározza a növényvédelmi kezelések hatékonysága. A repce esetében – szemben más kultúrákkal – a növényvédelem sikerességét alapjaiban határozza meg a kártevők elleni védekezés sikere.

A kártevők elleni védekezést jogszabályok és előírások szabályozzák. A szabályos, a növényvédőszerek címkéjén előírtaknak megfelelően végzett repcevédelem nem jelent kockázatot a házi méhekre és a vadon élő beporzó szervezetekre.

Tilos a méhek által látogatott területeken a méhekre kifejezetten veszélyes vagy kockázatos besorolású növényvédő szerek alkalmazása, amelyek a méhek életére igen nagy veszélyt jelentenek. 

Mit jelent a méhkímélő technológia?

A köznyelvben esti permetezés, illetve éjszakai permetezés néven találkozunk vele.

A méhkímélő technológia azt jelenti, hogy a méhekre mérsékelten veszélyes növényvédő szereket csak akkor lehet kijuttatni, amikor a méhek nem aktívak. A kezelésekre a méhek napi aktív repülésének befejezését követően kerülhet sor, leghamarabb a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdve és 23:00 óráig befejezve a permetezést.

A méhekre veszélyt jelenthet a növényvédő szerek kombinációban történő kijuttatása a hatóanyagok egymást felerősítő hatása miatt. Hatóanyagok kombinálása esetén mindig konzultáljon növényvédő szakmérnökkel!

A szabályos felhasználás biztonságos és nem okozhat méhmérgezést

A Hírös Agrária ajánlásaiban különös figyelmet fordítunk az integrált növényvédelem megvalósítására. Segítjük partnereinket, hogy összehangolva használják a kémiai növényvédő szereket, a biológiai védekezési típusokat és a termesztéstechnikai módszereket. Minden helyzetben az indokolt legkisebb környezetterheléssel járó védekezést javasoljuk.
Ha kérdése van a repce védelme kapcsán, forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>