vetésfehérítő búza

Ez kell most a búzának: vetésfehérítő elleni védelem, minőségjavítás műtrágyával

Az intenzív növénytermesztésben már megszokhattuk: a korábbi termesztési gyakorlatot sok esetben felül kell írjuk, innovatív szemléletre, teljesen új megközelítésre van szükség a célul kitűzött terméshozam elérése érdekében. A lehető legmagasabb betakarított terméshozam mellé ugyanakkor megfelelő minőségi beltartalmi paramétereknek is kell társulni.

Manapság egyre inkább terjednek a nagyobb biztonsággal, jobb terméskilátásokkal kecsegtető kétszeri, sőt háromszori kezeléseken alapuló állományvédelmi technológiák. Búzában aktuálisan az egyik legnagyobb kórokozó, a vetésfehérítő ellen kell védekezni, és megéri a minőségjavítás érdekében is kezelni.

A búza egyik legjelentősebb kártevője: a vetésfehérítő

A vetésfehérítőkre még mindig figyelni kell. A vetésfehérítő veszélyes kártevője a kalászosoknak, sok évvel ezelőtt a fő növénye az árpa és zab volt, de az utóbbi évtizedekben egyértelműen a búzán találja meg fő táplálkozási helyét. Búzában szinte minden évben szükséges az ellene való védekezés, hiszen az utóbbi évtizedekben az őszi búzában megduplázódott a kártétele

Az első egyedekkel akkor találkozhatunk, amikor a napi legmagasabb hőmérséklet tartósan 10 ̊C fölé emelkedik. A meleg napok állandósulásával megkezdi a betelepedést a gabonatáblákba, ahol pár nap múlva le is rakja a tojásait. A tojásrakás a levél színére történik, a narancssárga, csoportosan, sorban elhelyezkedő tojások könnyen felismerhetőek.

A tojásrakást követő 1 hét után elkezdődik a lárvák kelése, a tömeges lárvakeléssel pedig kezdetét veszi a súlyos károsítás is. Fejlődésükkel párhuzamosan a táplálékfelvételük is nő. A lárvák fő táplálkozási időszakában, amikor a legnagyobb a táplálékfelvételük, a levelek teljesen kifehérednek.

2 hét elteltével megjelennek az imágók, és a gabonák még zöld részein próbálnak táplálékhoz jutni. Az imágó erős rágó szájszervével a leveleken csíkokat rág a levélerek között, a leveleket teljesen átrágja.

A vetésfehérítő elleni védekezést nem csak gazdasági kártétel indokolja, hanem vírusterjesztő szerepük is. Az árpa sárga törpülés vírus, a rozsnok mozaik vírus egyaránt fertőzhet a vetésfehérítő bogarak segítségével.

Védekezés a vetésfehérítők ellen

A táblák vizsgálatát a betelepedés időszakában gyakran el kell végezni, hogy a hirtelen levélveszteséget elkerüljük. Ha 5-8 bogarat találunk egy négyzetméteren, akkor az imágók kártétele veszélyes lehet. A hazai gyakorlatban a kártétel szempontjából a kelő lárvákra fókuszálunk, az ellenük való védekezés a jellemzőbb. Ez történhet foltkezeléssel is. 

Ha az imágók betelepedésének időszakára tartós meleg időjárás jellemző, akkor célszerű lehet a teljes felületet védeni az egyenletes eloszlású tojásrakás miatt. A lárvák a kelés idején a legérzékenyebbek, ekkor a legeredményesebb a rovarirtószeres kezelés.

A zászlóslevél védelme és a kalászvédelem

A gabonafélék átvételi ára most rendkívül magas. Igazán megéri kedveskedni a növénynek az extra bevétel reményében!

Védelem szempontjából különös figyelmet érdemelnek a felső levélszintek, különösen a zászlóslevél, mivel a termésképződéshez szükséges asszimiláták mintegy 90%-át ezek állítják elő. A  maximális terméshozam eléréséhez ezeket a felső levélszinteket kell maximális védelemben részesíteni, amikor ezek már kifejlődtek, azaz a zászlóslevél kiterült.

Virágzás idején tudunk eredményesen védekezni a kalászfuzáriózis és más kalászbetegségek, illetve a kései levélbetegségek ellen.

Amíg zöld a gabona, addig termel, és a kalászban fejlődő magok fajsúlya nő. Minőségjavításra javasolt a kalászolás környékén kijuttatni egy kis adag (kb. 30 kg hatóanyag) nitrogén műtrágyát. Kijuttatásnál figyeljünk a perzselésveszélyre.
A Hírös Agrária széles választéka minden termelőnek megoldást kínál a nagy mennyiségű és jó minőségű termés felé vezető úton. Forduljon bizalommal szakembereinkhez>>