Foltosan kelt ki a repce? Ez a növekedésszabályozó segít

A csírázó repce legnagyobb ellenségei a gyomnövények, amelyek agresszíven elnyomják a kelő kultúrnövényt, akadályozzák annak víz- és tápanyagfelvételét. A gyengén fejlődő repcenövény erőtlen gyökérzetet fejleszt, télen jobban ki van téve az időjárás kockázatainak, nagyobb az esélye a kifagyásnak. Tavaszra nem csak az állomány ritkul meg, de maguk az egyedek is gyengén fejlődnek, kevesebb oldalelágazást fejlesztenek. Márpedig ha csökken a becőszám, akkor a hozam is csökkenni fog. A rosszul, foltosan kikelt repcén segít a gyökértevékenységet fokozó Viva növekedésszabályozó.

Miért van szüksége a repcének növekedésszabályozóra?

 

A repce technológiai szempontból igényes kultúrának számít a kukoricához vagy a búzához képest. Az eredményes termesztés a vetéstől a betakarításig számos ponton elrontható. Az egyik sarkallatos pont az állomány kikelésekor adódik: ha az egyedek gyengén fejlődtek, közbe kell avatkozni.

 

Melyek a Viva növekedésszabályozó legfontosabb jellemzői?

 

– pozitív hatással van a rizoszférára

– fokozza a gyökértevékenységet

– aktivizálja a talajéletet

 

A Viva növekedésszabályozó készítmény poliszacharidokat, fehérjéket, polipeptideket, aminosavakat, huminsavakat, hormon prekurzorokat és vitamin-komplexeket tartalmaz. A huminsavak és a poliszacharidok hatásmechanizmusának köszönhetően ez a készítmény elsősorban a rizoszférára van hatással. Javítja a fejlődő gyökerek környeztetét, serkenti a talajéletet, valamint fokozza a gyökérrendszer fejlődését is. Ezenkívül a Vivával kezelt növényekre fokozott kötődés, egységes érés és termésméret jellemző.

 

A Viva 1/1, 10/1,  20/1, és 1000/1-es kiszerelésekben kapható.

 

Miért nem előzzük meg a repce foltos kikelését már ősszel, például megfelelő gyomirtással?

 

Az őszi gyomirtás mellett számos érv szól:

– a korábbinál alacsonyabb vetőmag-norma

– a ritkább térállás

– a tápanyag-utánpótlás intenzívebbé válása

– a hibridekben rejlő magasabb terméspotenciál

 

A repce sikeres őszi gyomirtásának egy nagy akadálya van: a változékony kora őszi időjárás. Hogy ne vesszen kárba a munkánk, és hatékonyan tudjunk tenni a gyomok ellen, meg kell várni a repce kelését. Ha a repce gyengén kelt ki, akkor a gyomirtás mellett a gyökérzóna kezeléséről is gondoskodnunk kell a megfelelő növekedésszabályozó alkalmazásával. A Viva segítségével elkerülhető a termésveszteség: egészséges, több oldalhajtást növesztő növényeink lesznek.

Magas hozamot csak a gazdagon elágazó, az oldalhajtásokon sok értékes becőt nevelő repcenövények tudnak garantálni. Ehhez azonban jól fejlett gyökérzetre van szükség, ami egyrészt intenzívebb tápanyag- és vízfelvételt tesz lehetővé, másrészt erősíti a növény állóképességét és stressztűrését. Csökken továbbá a megdőlés kockázata, a repce jobban átvészeli az esetleges aszályos időszakot, a szemek jobban kikelnek.


Foltosan kelt ki, gyengén fejlődik a repce? Keressen bennünket, növelje a repce termésbiztonságát Viva növekedésszabályozóval>>

Scroll to Top