1 a 300-ból: melyik a legjobb kukorica vetőmag?

A Nemzeti Fajtajegyzékben mintegy 300 államilag elismert kukoricafajta szerepel. Ön melyiket fogja választani, amikor a kukorica vetőmag megvásárlására kerül a sor?

Újabb támpontok a kukorica vetőmag kiválasztásához

Aki kukoricát akar termeszteni a következő évben, az már jóval a tavasz kezdete előtt tájékozódik a piacon elérhető kukorica vetőmagok kapcsán. Ennek legmegfelelőbb időszaka a december, ekkor szervezik ugyanis a fajtatulajdonosok azokat a rendezvényeket, ahol a választékukat ismertetik, és ahol a legtöbb információt lehet begyűjteni, illetve kérdéseket lehet feltenni.

A téli időszakban jelennek meg a posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei is. Az idén télen különösen érdemes volt ezeket tanulmányozni, mivel új szintre léptek a kukorica posztregisztrációs fajtakísérletek. Komoly szakmai összefogás kísérte a kísérleteket, és az eredményeket az eddiginél jóval szélesebb körben terjesztették.

Mit jelent konkrétan a szintlépés? A 2018-as kísérletek minden eddiginél pontosabb adatokat szolgáltatnak az egyes fajtákról a gazdáknak, akik így könnyebben választhatják ki a számukra legmegfelelőbb kukorica vetőmagot.

11 kísérleti helyen 7 fajtatulajdonos 45 hibridjét vizsgálták a szakemberek 4 éréscsoportban. Mivel a kísérleteket az ország legkülönbözőbb helyein végzik, a gazdálkodóknak pontosabb információkat adnak a saját termőhelyükre leginkább alkalmas hibridekről. Az eredményeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 340 ezer példányszámban megjelenő újságjában, a NAKlapban is közzétették, ehhez ingyen juthatnak hozzá a gazdálkodók.

Új hibridkukoricák

A fajtatulajdonosok kínálatában évről-évre találkozhatunk új hibridekkel is, amelyek kedvező tulajdonságai elgondolkodtatóak: kipróbálja-e a termelő a régi, már bevált kukorica vetőmag mellett vagy helyett. Az új hibrideknek a legmagasabb a termésátlaguk, és ezt természetesen az áruk is tükrözi.

Az újdonságok esetében nem árt figyelembe venni, hogy ezek eredményei még csak a NÉBIH kisparcellás kísérleteinek a megfigyelései, nem biztos, hogy nagyobb, heterogénebb területeken is ugyanezt tudják produkálni (ez nem minden esetben igaz, vannak kivételek). A magas termés eléréséhez teljesülniük kell bizonyos feltételeknek: talajtípus, talajszerkezet, a talaj tápanyagtartalma és vízszolgáltató képessége. A hibridnek meg kell adni azt a tápanyagellátást, amit igényel ‒ és ennek anyagi vonzatai vannak.

Lehetséges, hogy szerencsésebb választás egy kevésbé intenzív, kevésbé érzékeny hibrid (ami olcsóbb is), kisebb, de gazdaságosabban elérhető terméshozammal.

Kukorica vetőmag és más szántóföldi vetőmagok a Hírös Agrária kínálatában>>

Scroll to Top