gabona vírus

Ha tavasszal derül ki, már nincs orvosság: az őszi gabona vírusai

Szépen fejlődik az őszi árpa, az őszi búza vetése az októberi sok csapadék miatt sok helyen még várat magára. Az árvakeléseken azonban már megjelentek a kórokozók, aktívak és keresik a tápnövényt. Bár az esők nem kedveztek a kolóniák kialakulásának, a megtelepedett egyedek rengeteg kárt okozhatnak a termelőknek. A fiatal növények szívogatásán túl a gabona vírusok terjesztésével jelentős terméskiesést idézhetnek elő, ami ellen már korán cselekedni kell. Tavasszal ugyanis már késő lesz!

Milyen gabona vírusok fertőzésére számíthatunk?

A búzatörpeség vírus

A búzatörpeség vírus a gabonafélék egyik legjelentősebb gazdasági kárt okozó vírusa. Nevétől eltérően nem csak a búzán, hanem valamennyi gabonafajon (árpa, rozs, tritikálé, zab) előfordul. A vírust kabócák terjesztik, ezek az 1-4 mm-es kártevők ugrálnak, illetve szemlézéskor kirepülnek. A kikelt, fiatal növényeket szívogatják, és közben terjesztik a vírusokat.

Magyarországon 1988-ban írták le először a búzatörpeség vírust. A vírusfertőzés fontos jellemzője, hogy egyszerre jelenik meg a teljes táblán (szemben az árpa sárgatörpeség vírussal, ami a tábla szélén jelenik meg). A fertőzés a táblán levélsárgulás, csokrosodás és törpeség formájában jelentkezik.

A betegség tünetei már ősszel jelentkezhetnek, de szembetűnővé csak tavasszal, a bokrosodás kezdetén válik. Sajnos ekkor már nincs orvosság, mivel a betegséget csak megelőzni lehet, gyógyítani nem! Sok esetben csak tavasszal derül ki, hogy az állomány fertőzött lett. A fertőzött növények nem fejlődnek rendesen, ami terméskiesést jelent.

Ha már ősszel nagy a fertőzés (például a hosszú, meleg ősz és a fagyok kitolódása kedvez a vírusterjesztő rovarok szaporodásának), akkor a legyengült fertőzött növények a tél folyamán kifagyhatnak, és a tavaszt csökkent állománnyal kezdjük. 

Az árpa sárgatörpeség vírus

Szintén nagy gazdasági kárt képes előidézni. Különösen a korai vetésű őszi árpában fertőz, olyan szintet is elérhet a fertőzöttség, hogy az egész táblát ki kell szántani. Levéltetvek terjesztik, főleg zöldek és feketék.

A fertőzés tüneteit tekintve nagyon hasonlít a búzatörpeség vírus tüneteire (leveleg sárgulása, törpeség), a tünetek alapján nem lehet a két betegséget megkülönböztetni. A fertőzés mindig a tábla szélén kezdődik.

A búzatörpeség vírus és az árpa sárgatörpeség vírus terjedéséhez különbözőek az ideális körülmények, ugyanabban az időszakban nem kell számolnunk mindkét vírus erős fertőzésére. Amikor ugyanis az időjárás kedvező az árpa sárgatörpeség vírus megjelenéséhez, a búzatörpeség vírus visszaszorul – és ugyanez érvényes fordítva.

Hogyan előzhető meg a vírusos kártétel?

A megoldás viszonylag egyszerű. Amit mindig említünk: a gyakori szemlézés a szántóföldön a megelőzés kulcsa. Amennyiben a szemléken a levéltetvek és kabócák elszaporodását észleljük, és a védekezés indokolt, rovarölő szeres kezelésekkel megszabadulhatunk a vírusterjesztő rovaroktól.

Nagyon fontos figyelemmel kísérni a táblák szélét, árokpartokat is, mivel ezek növényvilágán a kabócák, levéltetvek szintén élősködnek, és fertőzési forrást jelenthetnek. Ezért a táblák mellett a széleket, az árokpartokat is gyommentesíteni kell.

Minimálisra akarja visszaszorítani a gabona vírusok fertőzését?

A Hírös Agrária növényvédő szakmérnökei ingyenes szaktanácsadással tudják segíteni a munkáját. Szükség esetén helyszíni szemlével is összekötjük a tanácsadást. Forduljon hozzánk bizalommal a telephelyeinken>>>