Őszi búza, őszi árpa és tritikálé vetőmag

Őszi búza, őszi árpa és tritikálé vetőmag: hamarosan itt a vetés ideje!

Hamarosan elindul az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagjainak vetése az országban. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentése szerint a nemrég véget ért szezonban a vetőmag-előállítók mintegy 105 ezer tonna őszi búza, 27,5 ezer tonna őszi árpa és 6500 tonna tritikálé fémzárolt vetőmagot állítottak elő. A feltételek kedvezőek tehát: elegendő mennyiségű, jó minőségű őszi kalászos vetőmag áll a termelők rendelkezésére.

Optimális feltételek a vetőmagnak – az őszi kalászosok vetésének általános alapelvei

A vetési munkálatokról elmondhatjuk, hogy meghatározzák az őszi kalászosok téltűrő képességét és később a termés mennyiségét. Sok dologra kell odafigyelni, ha megfelelő termésátlagot szeretnénk elérni.

Van azonban néhány általános érvényű termesztéstechnológiai irányelv, amely az összes fajra nézve érvényes, és amit lehetőség szerint be kell tartani.

  • A vetőágyat az optimális vetésidő előtt 4-5 nappal el kell készíteni.
  • Az ülepedett vetőágy max. 6 cm mély, nem poros, mentes az 5 cm-nél nagyobb rögöktől.
  • A vetőmag mennyiségét pontos számítással határozzuk meg. A vetőmag szükséglet kiszámítására ma már online vetőmag kalkulátorok is rendelkezésre állnak.
  • A vetőmag minősítő tanúsítványát őrizzük meg a vetőmag ellenmintával együtt.
  • A vetést mindig a szegélyvetéssel kezdjük, itt dupla a vetőmag-felhasználás.
  • A vetést lehetőleg művelő utasra tervezzük.
  • A vetésmélység inkább legyen 1 cm-rel mélyebb, mint az optimálisnál sekélyebb (hogy a bokrosodási csomó 3 cm-rel a föld alatt maradjon).
  • Vetés közben ne álljunk meg, csak a tábla szélén (ablakos vetés).

Őszi kalászosok vetésideje

A vetési időpontot úgy kell megválasztani, hogy a kultúrnövény a téli fagyok beálltáig meg tudjon erősödni, sértetlenül vészelje át a telet, majd tavasszal gyorsan tudjon fejlődni. Másrészt az sem érdekünk, hogy a fagyokig túlfejlődjön, mert abból komoly kárunk származhat.

Elődeink az őszi búzát Gál hetében vetették, ez az október 16-át követő hetet jelenti. A vetés időzítése azonban nem ilyen egyszerű. Nem csak a dátumot kell nézni a naptárban, hanem az időjárással és a hőmérséklettel is összhangba kell hozni a vetés időpontját, valamint az sem mindegy, milyen fajta magjait szeretnénk a földbe juttatni. Északon, ahol hűvösebb az idő, rendszerint október 1-20. között szokták vetni, míg délen, ahol melegebb van, október 10-20. között jön el a vetés ideje.

A tritikálé optimális vetésideje megelőzi a búzáét. Mivel kezdeti fejlődése lassú, célszerű elvetni szeptember utolsó dekádjában. A tritikálé vetési idejét nagyban befolyásolják a termőhelyi adottságok. Nagy termésekre képes vályogtalajokon elég október közepén elvetni.

Az őszi kalászosok közül az árpa a legérzékenyebb a vetésidőre. Optimális vetésideje szeptember 25. és október 5. közé, a déli körzetekben október 1-8., az északi országrészeken szeptember utolsó dekádjára esik.

Az őszi kalászos vetőmag katalógusok és árlisták már elérhetőek! Forduljon bizalommal kollégáinkhoz kecskeméti, bajai vagy nyárlőrinci telephelyünkön>>