Felszaporodtak az atkák a szójában

Felszaporodtak az atkák a szójában: akár 40%-os terméskiesést is okozhatnak!

Az elmúlt hetek száraz időjárásának köszönhetően a szójatáblák szélein megjelentek az atkakárosítók, a forró, száraz idő ugyanis mindig kedvez az atkák felszaporodásának. A kártétel a táblák szélétől indul el befelé. Az atkák egyedszáma viszonylag rövid idő alatt gyorsan emelkedhet, meglepetésszerű károkat okozhat: a kártétel miatti terméskiesés mértéke 10–40% is lehet!

Szóját termeszt? Nézzen rá (különösen, ha mostanában nem látta)!

A közönséges takácsatka polifág, tehát számos tápnövényen megél. Szabad szemmel nem látható, nagyító szükséges a vizsgálathoz. A levelek fonákján szívogat, aminek hatására a levelek először sápadtak lesznek, majd apró, tűpettyes sárga foltok jelentkeznek a levéllemezen. A tápláló nedvek elvonása következtében a növények visszamaradnak a fejlődésben és a fiziológiai elváltozások nyomán a levelek klorofillban szegényebbé válnak. Az atka a levélfonákon finom, pókhálószerű szövedéket alakít ki, ebbe rakja a tojásait.

Ha az atka hosszasan károsít, a foltok összeolvadnak, a levelek elsárgulnak, vörösödnek, a levéllemezek eltorzul, szélsőséges esetben teljesen elhalnak. A kártétel kiterjedhet a virágzatra és a termésre is, amely sárgásbarna színűvé válik, torzul és idő előtt lehull a növényről.

Az időjárási viszonyok mellett (száraz, meleg idő) az atkafertőzés kialakulásának kedvez a földutak szomszédsága is. Kedvező időjárás esetén a szójában akár 5-7 nemzedék is követheti egymást.

Nemcsak a termés mennyiségét befolyásolják

Bár a szója terméshozamát jelentős mértékben tudják csökkenteni, ami már önmagában is jelentős kártétel, emellett az atkák jelenléte a minőségi tényezőket is befolyásolja. A kártevők a szívásukkal a növényben lévő összes fehérje mennyiségét is csökkentik, aminek következtében változik a növényi fehérje összetétele (például túlsúlyba kerül a glutamin). 

A fehérjearány változása a maga során kihat a növény stressztűrő képességére, betegségekkel szembeni ellenálló-képességére.

A nem megfelelő fehérjestruktúra több tényezőn keresztül befolyásolja a teljes élővilágot, például negatív hatással van az állatok emésztésére. 

A rovarölő szerek nem hatnak rájuk

Ajánlatos az első, még jelentéktelennek látszó tünetekre is figyelni! Ha az atka megjelent, azonnal meg kell kezdeni a védekezést, akár a tábla szélén, foltkezelés formájában.

A védekezéshez nagy lémennyiség (3-400 liter/ha), adalékanyag (felületeloszlató) és speciális atkaölő szükséges. A készítmények kijuttatását a tömeges felszaporodás előtt kell megtenni.

Ha a fertőzés elején sikerül beavatkozni, akkor szegélykezeléssel megoldható a probléma.

Milyen atkaölőt használjon szójában? A kezelésről kérdezze munkatársainkat>>