3 tipp, hogy megfelelő legyen a talajállapot az őszi szezonra

3 tipp, hogy megfelelő legyen a talajállapot az őszi szezonra

A növénytermesztés egyik, ha nem a legfontosabb mozzanata a talajelőkészítés, hiszen a talaj kondíciója szabja meg a növény fejlődését, a termesztés sikerességét. A talaj termő- és tápanyag-szolgáltató képességét nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékben gondoskodunk ennek az érzékeny rendszernek a megfelelő állapotáról. Az alábbiakban 3 tippet adunk ahhoz, hogy megfelelő talajállapottal kezdjük az őszi szezont!

Milyen az ideálisnak nevezhető talajállapot tápanyagok szempontjából?

Tényleges talajvizsgálatok segítségével megnézték, milyen a tápanyagtartalma a jó termőföldnek. Eszerint 1 hektár jó termőföldben átlagosan 56 kg N, 938 kg P₂O₅ és 600 kg K₂O található. Természetesen számos területen ennél alacsonyabbak az értékek, de fontos tudni, hogy még gyengébb talaj esetén is van miből gazdálkodni. 

Ezekről a tápanyagokról tudjuk, hogy többségük csak kis részben felvehető a szántóföldi növények számára, ezért érdemes mindent megtennünk annak érdekében, hogy a talajainkban rejlő erőforrásokat minél jobban ki tudjuk aknázni.

Hogyan javítsuk szezon előtt a talajállapotot?

  1. Okszerű talajművelés

Az okszerű talajművelés különböző tényezők sorozatát jelenti talajtípustól függően, mivel egyes talajtípusok különbözőképpen viselkednek a talajműveléssel szemben. A cél, az elérni kívánt talajállapot egy megfelelően ülepedett, egyenletes felszínű, a lehetőségekhez mérten aprómorzsás magágy.

A váztalajokat (pl. homoktalajok) a könnyű művelhetőség, de rossz tápanyag- és vízszolgáltató képesség jellemezi. Az ilyen talajokon a vetés előtt rövid idővel

készítsünk magágyat a talajtömörödés és a kiszáradás miatt.

Középkötött talajok (öntés, csernozjom és barna erdőtalaj) esetén előnyt jelent a korai, jó minőségű szántás, az elkésett rögösítő alapműveléssel szemben, amely nem tud kellően megülepedni vetésig. Az korai alapművelést követően még be lehet iktatni többszöri sekély síktárcsás művelést gyomirtásra, ezek elősegítik a talaj ülepedését is.

Kötött talajok (réti, láp, szikes és agyagos öntéstalajok) esetén a szántásos talajelőkészítést csak kedvező nedvességállapot esetén célszerű alkalmazni. A szántással felszaggatott rögök elmunkálásához ugyanis többszöri tömörítéssel kombinált aprító munkament szükséges, ami egyrészt a költségeket növeli, másrészt rontja a talaj szerkezetét. A szántás nélküli talajelőkészítés eszközei a kombinált nehéz kultivátorok, középmélylazítók, valamint a lazítós tárcsásboronák.

  1. Hasznosítsuk a tarlón maradó növényi maradványokat!

Az elővetemény növényi maradványai tápanyag-tartalommal bírnak (nitrogén, foszfor stb.) azonban ezek a tápanyagok szerves burokba vannak zárva, és hosszú ideig nem mineralizálhatók.

A szerves maradványok szénvázát gyorsan és hatékonyan bonthatjuk le baktériumtrágyák segítségével. A baktériumtrágya tartalmazza a bontást végző baktériumtörzset vagy -törzseket és vivőanyagot tartalmaznak a bomlási folyamatok megindításához. A baktériumtrágyának köszönhetően szabaddá válnak a maradványokban fellelhető tápelemek, és gyarapodik a talaj mineralizálható szervesanyag-készlete is.

  1. A biostimulátor a talajra és a növényre egyaránt kifejti pozitív hatását

Biostimulációval támogatni tudjuk egyrészt az egészséges talajéletet és talajszerkezetet, másrészt az intenzívebb gyökérnövekedést és a kiegyensúlyozott fejlődést.

A kezelés hatására a növény gyökérzete nagyobb terjedelmű lesz, jobban tudja hasznosítani a rendelkezésre álló talajoldatot, gyökérsavai pedig intenzívebb tápanyagfeltárásra lesznek képesek. A nagyobb terjedelmű gyökérzet egyúttal a stresszhatásokkal szembeni ellenállóképességet is növeli.

Kérdése van a megfelelő baktériumtrágya, biostimulátor kapcsán? Kollégáink a körülmények függvényében választják ki a megfelelő készítményeket, forduljon bizalommal hozzánk>>

Kiemelt hangsúlyt fektetünk talajaink állapotára és egészségére. Ajánlásaink során különös figyelmet fordítunk az integrált növényvédelem megvalósítására. Segítjük partnereinket, hogy összehangolva használják a kémiai növényvédő szereket, a biológiai védekezési típusokat és a termesztéstechnikai módszereket. Nézzen be kecskeméti, bajai vagy nyárlőrinci telephelyünkre, ahol raktárkészletről szolgáljuk ki>>