Őstermelői igazolvány 2019: változások történtek

Magyarországon több, mint 340 000 gazdálkodó rendelkezik őstermelői igazolvánnyal. Az érvényes őstermelői igazolvány alapfeltétele az őstermelőként való gazdálkodásnak, ennek alapján tud a gazdálkodó eladni, és ennek alapján lesz jogosult speciális adókedvezményekre. Az őstermelői igazolvány igénylése és kiváltása kapcsán néhány apró változás lépett életbe 2019. január 1-től. Összefoglaljuk a lényeget.

Könnyítések az őstermelői tevékenység adminisztrációjában: az őstermelői igazolvány 3 évig lesz érvényes
  1. A határidők 3 évre való kitolása

Az őstermelői igazolvány csak akkor érvényes, ha maga az igazolvány és a hozzá tartozó értékesítési betétlap egyidejűleg hatályos. Az érvényességet nem árt ellenőrizni, mivel komoly tétje van: elsősorban az eladást illetően. Másrészt a gazdálkodók kizárólag az őstermelői igazolvánnyal tudják bizonyítani, hogy jogosultak az őstermelői tevékenységhez kapcsolódó kedvező adózási feltételek igénybe vételére.

Az idéntől könnyebb dolga lesz az őstermelőknek, ugyanis 2018-hoz képest az őstermelői igazolvány 1 helyett 3 évig lesz érvényes. Hasonlóképpen az igazolványhoz tartozó betétlapot is 1 helyett 3 évre lehet majd kiváltani.

Úgy az igazolványt, mint az értékesítési betétlapot továbbra is a falugazdásznál lehet kérvényezni térítésmentesen, majd kiváltani. Az igazolványt a falugazdász 8 napon belül állítja ki.

Az elkövetkezendő 3 évben tehát nem lesz dolga az őstermelői igazolvánnyal, kivéve ha változás áll be az igazolványban feltüntetett adatokban (például újak a termelési adatok).  Ezt érdemes is megtenni, mivel az adóhatóság jogosult ellenőrizni a jogosultságot és az igazolványban szereplő adatok valódiságát. Az őstermelői igazolvány jogosulatlan használata vagy hamis adatok feltüntetése esetén jelentős bírság szabható ki!

  1. Az őstermelői igazolvány érvényesítésének határideje: 2019. március 20.

Az igazolvány érvényesítését március 20-ig lehet megtenni annak érdekében, hogy őstermelői jogviszony folyamatos legyen. Az érvényesítés hatálya 2019. január 1-től visszamenőlegesen tart. Aki elmulasztja a márciusi határidőt, az visszamenőlegesen már nem tudja igazolványát érvényesíteni.

Az őstermelői igazolványt már lehet érvényesíteni. Ha a tavaszi munkálatokra szeretne felkészülni, nézzen be a Hírös Agrária kecskeméti vagy bajai telephelyére! Növényvédő szakmérnökeink szaktanácsadással segítik a gazdák munkáját>>

Scroll to Top