Milyen gyomirtót használjunk napraforgóhoz?

Nehéz feladat, de nem lehetetlen: a napraforgó gyomirtása

A napraforgó közismerten hajlamos a korai elgyomosodásra. A kezdeti 4–6 hét kritikus időszak (35–45 cm-es állomány magasságig), egy- és kétszíkű gyomok ellen egyaránt kell védekeznünk. Ha kalászos gabonát választottunk előveteménynek, amit sikeresen gyomirtottunk, akkor szerencsénk van: eredményesen lehet védekezni az évelő kétszikű gyomok ellen, amilyen például a szulák és az acat.

A napraforgó fejlődése szempontjából ideális, ha az első 4–6 hétben a területet gyommentesen tudjuk tartani.

A napraforgó vetése előtt kijuttatott gyomirtó szerek

Ha a kezdeti időszakban dinamikus kelést és konkurenciamentes közeget tudunk biztosítani, azzal máris megalapoztuk a sikeres növényvédelmet. A tökéletes gyommentesség azonban nehezen kivitelezhető. Mivel egy- és kétszikű gyomokkal egyaránt fel kell venni a harcot, érdemes gyomirtó szer kombinációban gondolkodni. A napraforgóban az egyéves egyszikű gyomok ellen a leggyakrabban használt gyomirtók a trifluralin hatóanyagú készítmények. Ezeket a készítményeket még a vetés előtt kell kijuttatni, majd a kijuttatás után azonnal 7–12 cm mélyen bedolgozni.

A kelés után alkalmazható készítmények

Sikeresen védekezhetünk az egyszikű gyomok ellen olyan készítményekkel is, amelyeket vetés után, de még kelés előtt kell alkalmazni. A hatásukhoz 15–20 mm csapadék szükséges a kijuttatást követő 2 héten belül.

Az egyszikű gyomok (mind magról kelő, mind évelő gyomok) ellen állományban is lehet védekezni speciális egyszikű irtószerekkel A készítmények hatása akkor lesz optimális, ha

  • a magról kelő egyszikűek a gyökérváltás előtt vannak, illetve
  • az évelők (tarackbúza, fenyércirok, csillagpázsit) elérték a 15–25 cm-es nagyságot.

Az engedélyezett gyomirtó szerekről kérdezze kollégáinkat>>

Napraforgó esetén ajánlott egy kombinációs gyomirtó partnert is választani a magról kelő kétszikű gyomok ellen. Sok esetben problémát jelent, hogy a kétszikű gyomnövény (szerbtövis fajok, parlagfű) ugyanabba a növénycsaládba (fészkesek) tartozik, mint a napraforgó. Emiatt több olyan hatóanyagot nem használhatunk, amely egyébként kiváló hatású lenne, de a napraforgóra káros.

Általában a készítményeket a vetést követően 3 napon belül ki kell juttatni, ezzel is csökkentve a napraforgó károsodásának a lehetőségét. A vetés után alkalmazott gyomirtók hatékonyságához általánosan érvényes, hogy a talaj nedves kell legyen, vagy csapadékot kell kapjon 1–2 héten belül.

Az évelő kétszikű gyomok ellen a napraforgóban nem lehet vegyszeresen védekezni.

Mivel az utóbbi években száraz, aszályos tavaszi időjárással kell számolnunk, gyakran előfordul, hogy a csapadékhiány miatt nem lehet kijuttatni a gyomirtó szereket, illetve ezek hatékonysága nem tud érvényesülni. Ha a napraforgó gyomos marad, a levél alá permetezés jöhet számításba.
A napraforgó gyomirtásakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Tudni kell, hogy az adott területen milyen gyomokra számíthatunk, milyen gyomirtási technológiára kell felkészülni. Ismerni kell a gyomok érzékenységét, milyen stádiumban lehet őket irtani, mikor számíthatunk a kelésükre. Amikor gyomirtó készítményt választ, kérje kollégáink szaktanácsadását>>