Műtrágyák időzítése és adagolása ősszel

Műtrágyák időzítése és adagolása ősszel

Az ősz a regenerálódás, a felkészülés időszaka a szántóföldön. A hideg időszak, az erős esőzések, a fagy, a szél mind-mind megviselik a növényeket. A felkészülést, majd a kezdeti fejlődést leginkább megfelelő táplálással biztosíthatjuk. Összefoglaltuk az őszi műtrágya-kijuttatás körülményeit és lehetőségeit.

Milyen műtrágyát juttassunk ki ősszel?

A nitrogéntartalmú műtrágyafélék időzítése és adagolása kardinális kérdés. A növénytáplálásban használt három makroelem (nitrogén, foszfor, kálium) közül a nitrogén a legmozgékonyabb. Hogy mi történhet az ősszel kijuttatott nitrogénnel a talajban, arról bővebben itt írtunk.

A nitrogén hatóanyagból mozgékonysága miatt ősszel alaptrágyaként csak kisebb mennyiséget célszerű kijuttatni, amennyit az őszi vetésű állomány ősszel igényel, illetve amennyit az elővetemény nagy mennyiségben talajba dolgozott szármaradványa indokol.

Ősszel elsősorban a kálium és foszfor hatóanyagokat tartalmazó műtrágyákat juttatjuk ki, mivel a nitrogéntől eltérően a foszfor és a kálium mozgása a talajban jelentéktelen. Ráadásul a kálium és a foszfor tartalmú műtrágyák lassan oldódnak, ezért is fontos, hogy még időben, ősszel szórjuk ki őket.

A kálium az őszi műtrágyák egyik legfontosabb tápanyaga. Segíti az erős sejtfalak képzését, ellenállóbbá teszi a növényt a környezeti hatások, a hideg, fizikai behatások és különféle betegségek ellen. 

A foszfor szintén kiemelkedő szerepet játszik az őszi időszakban is. A foszfor elengedhetetlen a gyökérzet fejlődéséhez, jelentős szerepe van a szénhidrátok lebontásában és energiává alakításában. 

Fontos lehet még a magnézium, ami a káliuméhoz hasonló szerepet tölt be: növeli a növény ellenállását a betegségekkel és a környezeti stresszel szemben. Nélküle nincs fehérje képződés és klorofill szintézis.

Őszi alaptrágyázás legfontosabb szántóföldi növényeinknél

Őszi búza. Biztosítanunk kell a kezdeti fejlődést, de nem szabad veszélyeztetni az áttelelést. Ősszel 30-50 kg/ha nitrogén hatóanyagot juttassunk ki. A fennmaradó mennyiséget tavasszal, lehetőség szerint több adagban juttassuk ki.

Kukorica. Mivel a kukorica gyökérzete mélyebbre hatol, mint más gabonaféléké, az ősz folyamán kijuttatott foszfor és kálium az alapműveléssel is bedolgozható. A mennyiséget a talajvizsgálati eredményekre alapozzuk. Starter nitrogén műtrágyára akkor van szükség, ha a kezdeti fejlődési körülmények nem ideálisak. 

Őszi árpa. Nagy tápanyagigényű kultúra, 30 kg/ha nitrogénadag kijuttatása ajánlott ősszel, NPK-műtrágya formájában (ha az elővetemény szalmája beszántásra kerül). Az ősszel kijuttatott nitrogén a tél beálltáig való megfelelő fejlettség eléréséhez nélkülözhetetlen, de itt is kerülendő a túladagolás.

Repce. Fontos a körültekintően végzett alaptrágyázás. Ősszel juttassuk ki a talajvizsgálati eredmények alapján meghatározott foszfor és kálium hatóanyagok teljes mennyiségét, illetve a repce nitrogénigényének 30-40%-át, de maximum 30-40 kg-ot. A túlfejlődés kerülendő, mert gyengíti a gyökérzetet és a növény télállóságát.

Kérdése van az őszi műtrágyázás kapcsán? Forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>