Elindult a kukorica vetőmag szezon!

Elindult a kukorica vetőmag szezon!

Bőséges lehet a kukoricatermés, ha a kiválasztott fajta tökéletesen megfelel a helyi körülményeknek. Nem titok, hogy jó fajtaválasztással akár hektáronként 1 tonnával is növelhető lenne a kukorica termésátlaga, ami így nem kevés többletbevételt jelenthetne a kukoricatermelőknek. Mire alapozzon a termelő a kukorica vetőmag kiválasztásánál? Jöjjön néhány praktikus tanács! 

Mi alapján válasszon a termelő kukorica vetőmagot?

A vetőmag választást az teszi izgalmassá, hogy számos kiemelkedő teljesítményű fajtát, illetve hibridet találunk a piacon egymástól eltérő előnyös tulajdonságokkal. Ami érthető, hiszen a termesztési és a klimatikus körülmények is eltérőek.

Általános érvényű, hogy a legújabb hibridek a legdrágábbak, ezek termésátlaga a legmagasabb, de intenzív termesztést igényelnek, sokkal szigorúbb termesztési technológiát. Intenzív hibridet csak nagy körültekintéssel szabad választani!

A termelőnek egyrészt el kell döntenie, hogy a maximális termeléshez megvannak-e a termőhelyi adottságok, másrészt tudja-e biztosítani a hibridnek az optimális tápanyagellátást. Ha e két (rendkívül összetett) feltétel nem biztosított, akkor egyszerűbb, ha kisebb termésátlagú, ugyanakkor kevésbé érzékeny, kevésbé intenzív fajtát választ, amivel biztonságosabban elérhető kitűzött terméshozaml. 

Sok esetben felértékelődnek azok a kukorica fajták, amelyek fő erőssége nem a magas termésátlag, hanem az átlag feletti stressztűrés és az ezzel járó termésbiztonság. Már egy  csapadékhiányos vegetációs időszak is elég ahhoz, hogy a csúcshibridek ne tudják kibontakoztatni genetikai potenciáljukat.

Eltolódás a magasabb FAO-számok felé?

A FAO-szám a kukorica tenyészidejét jelöli, találkozni fogunk vele a fajtatulajdonosok ismertetőiben, a hibrid vetőmagok árjegyzékében.

A kukorica vetőmag

  • igen korai: 2–300 közötti FAO-szám
  • korai: 3–400 között
  • középérésű: 4–500 közötti
  • késői érésű: 5–600 között

Minél hosszabb a tenyészidő, annál több ideje van kinevelni a magot a növénynek, annál nagyobb a potenciális termőképessége. Köztudott, hogy Magyarországon a déli és északi területeken eltérő FAO-számú hibrideket vetnek általában. Ugyanis csak a déli országrészeken lehet számítani arra, hogy a magas, 500-as FAO-szám feletti kukorica gazdaságosan szárítható nedvességtartalomra „beérik”.

Az utóbbi években határozott eltolódás van a magasabb FAO-számok felé, és ennek nemcsak az éghajlat melegedése az oka. Közrejátszanak a feldolgozóipari igények, hiszen etanol- és izocukor-gyártásra nedvesen is átveszik a magot. Ezért bátran bele lehet vágni egy később érő, a nedvességet lassabban leadó hibridbe is.

A kukorica vetőmagokkal kapcsolatos felvilágosítással szívesen állunk rendelkezésére!

A Hírös Agráriánál a vetőmagok és műtrágyák kiszállítása folyamatos. Ha további információra van szüksége, forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>