A Mospilan nem csak a gyümölcsösökben és a kiskertekben jön jól

A Mospilan jól ismert termék a gazdák és a kertészek körében, mivel remek megoldás a gyümölcsfákat és a zöldségnövényeket károsító levéltetvek, földibolhák, molykártevők (almamoly, barackmoly), hernyók, liszteskék, tripszek, körtelevélbolha, cseresznyelégy, pajzstetvek, burgonyabogár és cserebogarak ellen egyaránt. Gyorsan elpusztítja a kártevőket, és legalább 10-14 napig megóvja a növényt a további kártevőktől. Akár virágzó állományba is kijuttatható, gyakorlatilag minden engedélyezett kultúrában hasznosítható. Méhkímélő tulajdonságú.

Hogyan használjuk a Mospilant a szántóföldi növénytermesztésben?

Kukorica. A kukoricabogarak elleni védekezéshez használjuk. Egyrészt az egyedszám tojásrakás előtti gyéresítése érdekében, amivel már a következő évre készülünk, mérsékelve a lárvakártételt, másrészt virágzás alatt, a bibeszálak lerágását megfékezendő. A védekezést a tömeges rajzás idejére, lehetőleg a bogarak tojásrakása előtti időre kell időzíteni. A védekezés indokolt, ha a nővirágzás még nem haladta meg az 50%-ot, és a táblában egyidejűleg a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történt visszarágása észlelhető, valamint ha a bogarak növényenkénti egyedszáma eléri a 0,5-1 értéket. A kukorica pollenszóródása idején, illetve ha a védendő táblán virágzó gyomok, vagy annak környezetében más virágzó kultúra található, a szer 0,15 kg/ha dózisban nappali permetezéssel kijuttatva a méhekre nem veszélyes. A kijuttatást légi úton, 80 liter/ha permetlémennyiség felhasználásával javasolt elvégezni. Felhasználás legkésőbbi időpontja címerhányás vége (BBCH 59).

Napraforgó. A napraforgóban károsító levéltetvek ellen használhatjuk a Mospilant a szármegnyúlás végétől (BBCH 40) a virágzat elkülönüléséig (BBCH 53). A védekezést az első kis kolóniák megjelenésekor indokolt elvégezni.

Burgonya. A burgonyabogár elleni védekezésben nyújthat segítséget. A védekezést a fiatal lárvák megjelenésére kell időzíteni. Ha a lárvanépesség fiatal (L1-L2) és kis egyedszámú, akkor elegendő a 0,06 kg/ha dózis alkalmazása. Idősebb és nagyobb egyedszámú népesség esetén a magasabb, 0,1 kg/ha dózis használata javasolt. Felhasználás legkésőbbi időpontja bogyóérés (BBCH 85).

Rovartirtószer választásánál fontos ismerni a növénykultúrán túl annak termesztési környezetét és körülményeit is. Mospilan vagy más rovarirtószer választásához kérje növényvédő szakmérnökeink segítségét>>

 

Scroll to Top