Erőteljes gyomosodásra számíthatunk, milyen gyomirtóra lesz szükség?

A tavalyi ősz aszályos időjárása miatt elhúzódott és későbbre halasztódott a kalászosok vetése. A kedvezőtlen időjárás és a talaj általános állapota miatt a növények fejlődéséhez nem lehetett optimális körülményeket biztosítani. Ugyanakkor az őszi gyomosodás sem volt jelentős, csak a legkorábban elvetett táblákban okozhatott kisebb problémát.

A gyomirtó a gyomok elleni védekezés legelterjedtebb formája, számos előnyéről itt írtunk bővebben. Úgy tűnik, az idén tavasszal kiemelkedő szerepet fog játszani a szántóföldi munkálatok során.

Az előzményeket figyelembe véve könnyen felállítható a prognózis: az idén tavasszal a T2-4 életformájú gyomok előretörésére számíthatunk, a megszokottnál erőteljesebb formában.

Hogyan juttassuk ki a gyomirtót, hogy az hatékony legyen?

Első lépésben nézzük meg, hogy melyek a T2-4 életformájú gyomok, amelyekkel meg kell majd küzdenünk. A gyomfajok ismerete segíti a gyomszabályozás rendszerének kialakítását, és növeli a védekezés hatékonyságát.

T2Ősszel és tavasszal egyaránt csírázó, nyár eleji egyévesek. Nagy termetű, mélyebb gyökerű növények, amelyek a szárazságot is bírják. Tömeges kelésük az őszi kalászosok, az őszi káposztarepce és a kora tavaszi vetésű növények csírázásával esik egybe, ezért leginkább ezekben károsítanak. A leggyakoribb fajok: pipacs, ragadós galaj, szarkalábfajok, kék búzavirág.

T3Tavasszal kelő nyár eleji egyévesek. Tavasszal kelnek, és nyár elejére érlelnek magot. Mély gyökérzetű növények, amelyek jellegzetesen a kora tavaszi vetésű növények gyomfajai (pl. tavaszi árpa). Legtöbbször a kalászos gabonában károsítanak. Jelentősebb T3-as fajok: vadrepce, vadzab, mezei tarsóka.

T4Tavasszal kelő nyárutói egyévesek. Nagyméretű, jelentős károkat okozó, általában nehezen irtható fajok. Nagyon jól alkalmazkodnak a nyári meleghez, csak az őszi fagyok pusztítják el őket. A mezőgazdaságilag fontos gyomnövények nagy része ebbe az életforma csoportba tartozik. A mezőgazdaságilag hasznosított területeken bárhol megtalálhatók (kalászosok, tág térállásban termesztett növények, csemetekertek). A leggyakoribb fajok: disznóparéjfajok, libatopfajok, parlagfű, muharfajok.

Miért fontos a megfelelő gyomirtót használni?

A megfelelő gyomirtó szer nemcsak a szemmel látható növénykárosítást előzi meg, hanem a szemmel nem észlelhető, fitotoxicitást is, és az ezzel együtt járó terméscsökkentést.

A gyomirtó kiválasztásánál fontos lehet annak hatássebessége, illetve az olyan tényezők, amelyek nehéz körülmények között is biztosítják a működését, például esővel szembeni ellenállóképesség, gyors felvétel, nagyobb fedettség. A széles hatásspektrum különösen akkor jelent előnyt, ha ellenállóbb gyomokkal van dolgunk, esetleg már túl is nőttek.

A megfelelő gyomirtó szer kiválasztása mellett ugyanolyan fontos beállítani a szükséges mennyiséget, illetve meghatározni a kijuttatás módját. Ha mindehhez segítségre van szüksége, a Hírös Agrária növényvédő szakmérnökei akár helyszíni szemlével is tudják támogatni a munkáját. Ha az optimális gyomirtót keresi, nézzen be hozzánk>>

Scroll to Top