Miért érdemes már most beszerezni a vetőmagot?

Honnan vásároljon, mikor és főleg mennyiért? Érdemes kivárni az akciókat? Vannak-e hamisítványok a piacon? A jó vetőmag kiválasztása nem is olyan egyszerű. Segítünk eligazodni, hiszen a jó minőségű vetőmag az alapja a bőséges termésnek.

Ahogy megkezdődik az év, megkezdődnek a találgatások is: milyen kereslet várható a vetőgabonák terén. Ezt nagyban befolyásolja az őszi vetés sikeressége, ennek függvényében alakulnak ugyanis a tavaszi vetésterületek: mi az, ami az őszi vetésből megfogan, mi az, amit pótolni kell.

Olcsóbb vagy drágább vetőmag?

A kérdés azért tevődik fel, mert hosszú távon lehet, hogy éppen az alacsonyabb árfekvésű vetőanyag fog drágának bizonyulni. A drágább vetőmagok esetében ugyanis komolyabb teljesítményre lehet számítani, ami több bevételt jelent. A vetőmagpiacon nagy változások mentek végbe az utóbbi években: a jelenlegi fajták nemcsak a hozamszint tekintetében mutatnak növekedést, de magasabb az alkalmazkodási képességük, ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben stb. Mert egy jó vetőanyagnak akkor is jól kell teljesítenie, ha a körülmények nem éppen ideálisak.

A tesztelések azt mutatják, hogy egy jó minőségű vetőmag esetében akár 10-15%-kal magasabb termés érhető el.

Ha minőségi vetőmagot akar, nem mindegy, mikor vásárolja meg

 

A nagyobb teljesítményű termékek esetében fontos a jó időzítés. Mivel ezek iránt nagyobb lehet a kereslet, nem érdemes várni a vásárlással annak reményében, hogy majd a szezonvégi akciókon olcsóbban beszerezhetjük. A minőségi vetőanyagok akár rövid idő alatt is kifogyhatnak, ebben az esetben pedig meg kell elégednünk egy kompromisszumos megoldással. Tapasztalatból elmondhatjuk, hogy a szezonvégi akciók soha nem a legjobb teljesítményű termékekre vonatkoznak!

Hol vásárolja meg a vetőanyagot?

Szerencsére egyre kevesebb esetről hallunk, de még ma is felbukkannak néha hamisított vetőmagok. Nagyon fontos, hogy mindig a magyar szabvány szerinti, érvényes fémzárral rendelkező terméket válasszunk. Ha hivatalos kereskedőn keresztül szerzi be a vetőanyagot, biztos lehet benne, hogy pontosan azt kapja a pénzéért, amit kifizetett.

A Hírös Agráriánál még egy fontos szempont teljesül, ami a termelők szempontjából fontos lehet. Egyetlen gyártó vagy fajtatulajdonos felé sem vagyunk elkötelezettek, így független vállalkozásként az Ön számára legmegfelelőbb vetőanyag kerül kiajánlásra részünkről.

Kérdezze növényvédő szakmérnökeinket, ha a legmegfelelőbb vetőmagot keresi>>

Scroll to Top