Miért hasznos Önnek a talajvizsgálat?

Minden gazdálkodónak rendelkeznie kell talajvizsgálati jegyzőkönyvekkel

Az egyik leggyakrabban visszatérő kérdés, amivel rendszeresen találkozunk: kik azok, akik talajvizsgálatot kell végeztetni? Nos, minden gazdálkodóra vonatkozik a jogszabály, nincsenek kivételek! A talajvizsgálat szükségességét az indokolja, hogy csupán ennek alapján lehet szakszerűen biztosítani a tápanyagellátást.

Milyen gyakran kell megejteni a talajvizsgálatot?

A mintavételt, a vizsgálatokat 5 évente kell végrehajtani területenként és 5 hektáronként. Az ellenőrzésekkor ezeket a jegyzőkönyveket szinte mindig kérik is a végrehajtó személyek. Hasonlóképpen figyelmet fordítanak az ellenőrzések során az alábbiakra:

  • gazdálkodási napló
  • növényvédő szakmérnökkel kötött szerződés, ami alapján a szigorított kategóriás, első és második forgalmi kategóriás növényvédő szereket vásárolta
  • számlák vényekkel

Miért hasznos Önnek a talajvizsgálat?

A talajvizsgálat alapján Ön pontos képet kap a szántóföldje fizikai-kémiai állapotáról, valamint tápanyag-szolgáltató képességéről. Ezeknek az értékes információknak a birtokában nagy pontossággal lehet javítani a talaj kémhatását, a szervesanyag-ellátottságát, illetve tápanyag-feltöltöttségét. Az eredmények alapján készült elemzés és szaktanácsadás segítségével a termelő költségtakarékos és hatékony tápanyagellátást biztosíthat. A cél, hogy kisebb költségráfordítás mellett nagyobb hozamot érjen el, illetve jobb legyen a termények minősége is. Ez egyet jelent azzal, hogy a termelőnek nagyobb a nyeresége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 2-3 év tudatos gazdálkodás után a egyértelműen kimutathatók a jobb eredmények: a termésszint javítására, a minőség homogenizálására remekül alkalmas.

Miért hagyná kihasználatlanul ezt a lehetőséget?

A bevett szokás szerint a legtöbb területen azonos tápanyagdózissal és technológiával termesztünk egy kultúrát. Ehhez képest a talaj szakszerű vizsgálatával kimutatható, hogy a talaj tápanyag-ellátottsága és szolgáltató képessége akár egy táblán belül is jelentős eltéréseket mutat, nem beszélve az idő múlásával képződő különbségekről. Értelemszerűen az optimális hozamszint eléréséhez egy jó talajon kevesebb, gyengébb talajon több tápanyagra van szükség az átlaghoz képest. Ha rendelkezünk a talajvizsgálat eredményeivel, akkor ott tüntetjük el a tápanyaghiányt, ahol szükséges, máshol viszont csökkentjük a ráfordítást. Így optimalizálni lehet a ráfordított műtrágya költségét is, hiszen a jól ellátott területekre nem juttatunk ki hatóanyagot, így műtrágyát és költséget is spórolunk.  

A jogszabály értelmében minden táblára 5 évente friss talajvizsgálat és évente frissített tápanyag-gazdálkodási terv szükséges. Miért ilyen gyakran? A tápanyag-gazdálkodási terv elkészítése során figyelembe kell venni az adott táblára és növénykultúrára vonatkozó termőhelyi és tápanyag-ellátottsági kategóriákat, mert ezek befolyásolják a kijuttatandó nitrogénhatóanyag mennyiségét. Ahogy fentebb említettük, ezek az értékek változnak, ezért a tervet minden évben meg kell újítani.

Segítségre van szüksége a végrehajtással kapcsolatban? Talajvizsgálat kapcsán keresse növényvédő szakembereinket>>

Scroll to Top