Milyen vetőmagot választ?

Milyen vetőmagot választ az idei tapasztalatok után?

Alig kezdődött el az aratás, mi már a következő szezont tervezzük. Az idei tapasztalatok sok helyen lesújtóak, a korábbi évek átlagánál akár 15%-kal kisebb terméshozamok, a termelők 300 ezer hektárra jelentettek be aszálykárt, ugyanakkor a nyár eleji intenzív csapadékos időjárás miatt mintegy 10 ezer hektáron a belvíz is megjelent. Ezekre a tapasztalatokra alapozva kell most kiválasztani a vetőmagokat. 

Gabona és repce vetőmagok rendelése

A repce vetőmag árlisták ismertek, a gabona vetőmag árlisták is hamarosan (körülbelül augusztus elején) hozzáférhetőek lesznek.

Jó minőségű vetőmagokat választhatunk  a hazai nemesítésű fajták közül, a vetésterületek nagy részén a Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő genotípusok vannak termesztésben, de az EU közösségi fajtalistáján szereplő egyéb fajtákkal is találkozhatunk kisebb arányban. Előnyt vagy épp ellenkezőleg, hátrányt jelent a hatalmas választék? Gondoljunk csak arra, hogy például kukorica esetén a Nemzeti Fajtajegyzékben mintegy 300 államilag elismert fajta szerepel!

Egyes vélemények szerint a nagy választék csak hátráltatja a termelőt, nem lehet átlátni, nehéz választani, míg a másik oldal szerint a választás szabadságát meg kell adni a gazdáknak. A fajta helyes megválasztáshoz ismerni kell az adott termőhely tulajdonságait, a termesztési körülményeket és a technológiát, mert alapvetően befolyásolják az egész termesztés sikerességét. A helyes döntéshez nyilván minél több információra lenne szükség a fajtákról: különböző termőhelyeken végzett szántóföldi kísérletek eredményei, kórtani tulajdonságok, minőségi paraméterek stb. Ezeket az információkat nem is olyan könnyű beszerezni, hiszen a katalógusok csak az alapvető adatokat tartalmazzák. Legtöbbször több helyről lehet összeszedni, vagy nehezen hozzáférhetők, egymásnak ellentmondók, illetve egyes fajtákról meglehetősen hiányosak az adatok. És legyünk őszinték: senki sem fog több száz vetőmagról információkat keresgélni.

Általában egy termelő sem mondhatja magát időmilliomosnak, a megfontolt választáshoz mégis érdemes egy kis időt szánni a döntésre, és a hozzáférhető információkat begyűjteni a fajtákról. Ebben tud Önnek segíteni a Hírös Agrária: egyetlen gyártó vagy fajtatulajdonos felé sem vagyunk elkötelezettek, így független vállalkozásként a termelő számára legmegfelelőbb vetőmag kerül kiajánlásra részünkről.
Tervezzük meg közösen a következő szezont! Ha még bizonytalan, milyen vetőmagot válasszon, szakembereink szívesen segítenek! Akár helyszíni szemlével is tudjuk támogatni munkáját, vegye fel velünk a kapcsolatot itt>>