Problémás talajok javítása

Problémás talajok javítása: így juthat plusz bevételhez

Miért hasznos a termelő számára, ha tisztában van a talaj összetételével, főbb tulajdonságaival? Egész egyszerűen azért, mert olyan problémákra kaphat választ, amelyek javításán akár hosszú ideje dolgozik, de eredménytelenül. A termelékenységet korlátozó tényezőkről van szó, amelyeket ha sikeresen beazonosítunk, célzottan tudunk kezelni. A probléma felszámolásával nő a hozam, nő a bevétel. Sok esetben előfordult már: a talaj javításához, termelékenysége növeléséhez gazdaságos, könnyen hozzáférhető anyagra volt szükség – ami korábban meg sem fordult a termelő fejében. Érdemes konzultálni egy szakemberrel, forduljon bizalommal a Hírös Agráriához>>

Milyen esetekben indokolt a talaj javítása?

1. Savanyú talaj 

A talaj PH-értéke olyan tényező, ami alapjaiban határozza meg egyes növények termeszthetőségét. A nagyon kis PH (savanyú talaj) jelentős mértékben csökkentheti a növények számára fontos tápanyagok feltáródását, felvehetőségét, ráadásul egyes ionok a növények számára mérgező koncentrációban kerülhetnek a talajoldatba savanyú talaj esetén. E két szempont miatt  fontos, hogy tisztában legyünk a termőtalajunk savanyúságával, illetve savanyodásra való hajlamával.

Különösen igaz ez a kalászos gabonák esetén, amelyek kifejezetten érzékenyek a talajállapotra. A talajt napjainkban különösen sok olyan hatás éri, ami csökkentheti a PH-értékét: rossz vízgazdálkodás, kalciumhiány, tömörödött talaj. Fontos, hogy a talajok meglehetősen nagy pufferkapacitással rendelkeznek, így előfordulhat, hogy hosszú éveken keresztül nem merül fel probléma, de közben a talajok fokozatosan elsavanyodnak, és amikor felismerjük a problémát, már nehezen kezelhető. Érdemes talajvizsgálatkor a PH-értéket is kérni és figyelni.

A talaj kémhatását a savanyútól a semleges irányba mozdítani például kalciumpótlással lehet. Ezek a kezelések műtrágyaszóróval könnyen kijuttathatók, kiváló vízoldhatóságuk révén a talajban gyorsan fejtik ki jótékony hatásukat. A kezelés hatására aktiválódik a talajélet, javul a talaj szerkezete, jobb lesz a műtrágyák hasznosulása.

A talajélet felpezsdülésével aktívabbá válnak azok a hasznos szervezetek, melyek segítik a jobb tápanyag-felvételt, visszaszorítják a növényeket megbetegítő patogén szervezeteket, valamint segítenek elbontani a tarlómaradványokat.

2. Szikes talaj

Szikes talajon a növénytermesztés egy sor akadályba ütközik: erősen korlátozott a termeszthető növények köre, nehézkes a talajművelés, de a tápanyag-gazdálkodás is. Nyilván senki sem fog ilyen talajt választani a szántóföldi termeléshez. Előfordulhat azonban, hogy egy korábbi helytelen mezőgazdasági gyakorlat hozta ebbe a helyzetbe a talajt. Ez az ún. másodlagos szikesedés, amikor az emberi tényező okozza a talaj káros sótartalmának megugrását.

Ebben az esetben a növények számára károsan nagy arányban jelen lévő sók (elsősorban Na, és Mg sók) gátolják a hasznos tápanyagok és a víz felvételét. Ebben az esetben a káros sókat kell lecserélni a talaj kationcsere-kapacitását kihasználva.

Mivel a különböző szikes talajok tulajdonságai (kémhatása, Na-tartalma, rétegezettsége stb.) között jelentős különbségek adódhatnak, a használatos kezelések összetétele sem egyforma.

Általában digóföldet, mészkőport, cukorgyári mésziszapot vagy gipszet, gipsziszapokat használnak a szikes talajok javítására.

3. Homokos talaj

Minél több homokszemcsét tartalmaz egy talaj, annál kevesebb azon alkotórészek aránya, amely a növények számára szükséges tápanyag és víz szolgáltatására alkalmas. A csapadék szinte átszalad rajta, és azonnal kiszárad, a talaj szervesanyag tartalma kimosódik. 

Mivel alapvetően a vízgazdálkodási tulajdonságai és a tápanyag-szolgáltató képessége is rossz, minden javítóanyag pozitívan hathat a homoktalaj termelékenységére. Vagyis, minden olyan anyag szóba jöhet, ami 0.5 mm-nél kisebb szemcséjű és a talajba keverhető: élelmiszeripari vagy szerves iszapok, hígtrágyák, szervestrágyák, komposztok, zöldtrágya-növények..

Milyen lehetőségei vannak a talaj javítására? Kérdezze szakmérnökeinket>>