Mikor támad a kalászos fuzárium?

Mikor támad a kalászos fuzárium?

Gabonaföldjeinken az őszi árpa már javában virágzik, de kihozta kalászait az őszi búza is, és ott, ahol magasabb volt a hőmérséklet, már az is a virágzás kezdetén jár. Az őszi búza virágzáskor a legfogékonyabb a fuzárium-fertőzésre, de nagyon fontos tudni, hogy a kikalászolt, de még nem virágzó búza fogékonysága nem sokkal marad el a virágzó búzáétól. Mivel általános a csapadékhiány, a levélbetegségek nem jelentek meg, így a kalászos fuzárium sem. Csakhogy, a kalászfuzáriózis-fertőzés veszély csapadékmentes időjárás esetén is fennáll!

A kalászos fuzárium számára nem csak az eső teremt kedvező körülményeket

Az őszi búza egyik legjelentősebb betegsége a Fusarium gombafajok okozta kalászfertőzés, a kalászfuzáriózis. A kalászos fuzárium többszörös kárt is okoz: terméscsökkenés, de még ez is eltörpül a minőségromlás mellett, melyet a gombák termelte toxinok okoznak. Az egészségünkre veszélyes, fertőző gombafajok számára a csapadék, és főleg a bőséges csapadék ideális fejlődési és szaporodási körülményeket teremt.

2019-ben kiugróan magas volt a fertőzöttség mértéke, s azt a májusi esők, majd folytatódó júniusi csapadékos időszak okozta. Idén ugyan nem látszik a közvetlen veszély, egyelőre száraz, csapadékmentes időjárással számolunk.

A kalászos fuzárium elleni védekezést azonban csak akkor lehet elhalasztani, ha nincsenek harmatképződéssel járó éjszakák, hajnalok. A Fusarium gombafajok konídiumai ugyanis nagyon rövid idő alatt, akár 1–1,5 óra alatt képesek kicsírázni, és a fertőzést beindítani.

Mégis miért halogatjuk akkor a védekezést?

Ehhez először lássuk, mennyi ideig kell tartani a kalászos fuzárium támadásától. A búza nagyfokú fogékonysága a kalászolástól a viaszérésig tart, vagyis átlagos időjárás mellett megközelítőleg 5 héten keresztül. Ehhez még hozzá kell számolni a kalászolás előtti 10–15 napot, amikor szintén elég magas a fogékonysága.

A kalászos fuzárium elleni gombaölő szerek hatása átlag 2–3 hétig marad meg, majd hatásuk fokozatosan csökken. Éppen ezért, ha a körülmények engedik, érdemes kivárni a virágzás állapotát, hogy ideális esetben a viaszéréshez közeli állapotig védetten tudjuk a kalászokat.

A fuzáriózis ellen elkerülhetetlen megelőző jelleggel védekezni: az eső előbb-utóbb megjön. Ha nő a levegő páratartalma, zápor is könnyen kialakulhat.
Kérdése van a kalászos fuzárium elleni védekezés kapcsán? Kérdezze kollégáinkat>>