A 3 leggyakoribb hiba a kukorica gyomirtásában

A 3 leggyakoribb hiba a kukorica gyomirtásában

A kukorica hatékony gyomirtása körültekintést igénylő, nehéz feladat, amelynek során agresszív gyomnövények egész sorával kell felvennünk a küzdelmet. Számos tényezőt kell figyelembe vennie a termelőnek, ha nem akarja, hogy egy helytelenül megválasztott gyomirtó vagy egy rosszul alkalmazott technológia miatt a gyomnövények hamarosan újra gyomosítsanak.

Mire kell feltétlenül figyelni a kukorica gyomirtásakor?

A kukoricában számos egy- és kétszikű, magról kelő és évelő gyom felütheti a fejét. A leggyakoribbak: közönséges kakaslábfű, parlagfű, fehér libatop , szőrös disznóparéj, fakó muhar, mezei acat, (termesztett) köles, csattanó maszlag, karcsú disznóparéj, apró szulák, fenyérci­rok, a tarackbúza, árvakelésű napraforgó, lapulevelű keserűfű, varjúmák, a selyemmályva, zöld muhar, pirók ujjasmuhar, csillagpázsit, pokolvar libatop.

Nem túloztunk, amikor azt állítottuk, hogy a védekezés bonyolult feladat: nemcsak sokféle faj bukkanhat fel, ráadásul ezek a gyomok különböző időpontokban csíráznak és kelnek, ami a gyomirtás ütemezését is meglehetősen megnehezíti.

Összeírtuk a 3 leggyakrabban előforduló hibát, ami megnehezíti a kukorica gyomirtását!

1. Éveken át ugyanazt a gyomirtó szert használni

Ugyan gyomirtószer hatóanyagok és készítmények széles kínálatából választhatnak a termelők, gyakran mégis egy termékre alapozzák éveken át a technológiát. Ennek a kényelmes megoldásnak több hátránya is van, a legfontosabb a gyomok ellenállóvá válása az adott hatóanyagra, és ezen fajok felszaporodása a területen.

Hatékonyabb a kezelés, ha több,  egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot használunk. Kukorica esetén mindenképp érdemes hatóanyag-kombinációkban gondolkodni.

2. Az előforduló gyomnövények ismeretének a hiánya, és ebből következően a helytelen gyomirtószer választás

Nemcsak a gyomnövényeket kell ismerni, hanem azok fontossági sorrendjét is. Fontos a táblaszintű gyomfelvételezés, és gyomnövények pontos beazonosítása. A gyomfelvételezést évente legalább kétszer el kell végeznie a termelőnek, különös tekintettel a gyomok borítási értékére. 

A gyomnövény fajok pontos azonosítása után a gyomirtószer választásánál tisztában kell lenni a készítmény hatásmechanizmusával, gyomirtó spektrumával, hogy a megfelelő kezelést tudja alkalmazni.

3. A vegyszeres kezelés nem megfelelő időzítése

A kukorica gyomirtásában a legfontosabb szabály a korai gyomosodás megakadályozása, mivel a fiatal gyomnövények tavasszal nagyobb terméskiesést okoznak, mint a nyárutói erősebb és látványosabb gyomosodás.

A gyomnövény fajok sokfélesége miatt a kezelés időzítése nem egyszerű feladat. A gyomnövény fajok egy bizonyos fejlettségi szinten (1-3 leveles, 2-6 leveles, 10-20 cm-es magasság stb.) a legérzékenyebbek a vegyszeres kezelésre, tisztában kell lenni azzal, hogy egy bizonyos időpontban mely fajok ellen lehet eredményesen védekezni.

Nem szeretne hibázni a kukorica gyomirtásában? Forduljon hozzánk bizalommal, szakmérnökeink szaktanácsadással segítik a megfelelő gyomirtószerek kiválasztását>>