Miért nélkülözhetetlenek a gombaölő szerek a gabonatermesztésben?

A gabonák eredményes termesztése manapság csak rendkívül ritka, kivételes esetben lehetséges gombaölő szerek (fungicides védelem) nélkül. A fungicidek elpusztítják a kórokozókat, javítják a minőségi mutatókat, és késleltetik a szövetek öregedését, vagyis emelik a termésátlagot.

Gombaölő készítmények nélkül tényleg nem lehet jó eredményeket elérni?

Egyetlen termelő számára sem újdonság, hogy kórokozók egész sora vár arra, hogy a földbe került gabonából táplálkozhasson, azon szaporodhasson. Elengedhetetlen, hogy nyitott szemmel járjunk a határban, és folyamatosan ellenőrizzük szántóföldi kultúráinkat. Amennyiben megjelenik egy kórokozó, és jelenlétét veszélyes mértékűnek ítéljük, a védekezés egyértelműen szükségessé válik.

Van azonban olyan betegség is, amely ellen kivétel nélkül minden évjáratban védekezünk. Ez a fuzáriózis, ami minden területen előfordul, ahol gabonát termesztenek. Ellene egy, esetleg két védekezés stabilnak mondható. A Fusarium gombanemzetség egy rendkívül sok fajt magába foglaló rendszertani egység, ezek közül számos faj a polifág tulajdonsága miatt képes súlyos fertőzéseket okozni úgy a gabona-, mint a kukoricatermesztésben. Csírapusztulást, hópenészt, szár- és gyökérkorhadást, valamint kalászbetegségeket okozva csökkenti a termésmennyiséget, illetve toxintermeléssel rontja a gabona minőségét.

A fuzárium általában virágzás idején fertőzi a búzát, így a vegyszeres védekezésben nagyon fontos szerepe van az időzítésének. A kalászhányás végén, virágzás kezdetén célszerű kijuttatni. Számos engedélyezett gombaölő szer áll a rendelkezésünkre, széles a választék a hatóanyagokban is.

A fungicidek legújabb nemzedékének egyik legnépszerűbb tagja a Kantik: ez a széles hatásspektrumú gombaölő a levél- és kalászbetegségek elleni hatékony védekezés mellett a rezisztencia veszélyt is kezeli. Miért fontos ez utóbbi? A növénytermesztési gyakorlatban a gabona betegségei ellen több alkalommal permetezünk. Ez magában rejti a rezisztencia kialakulásának veszélyét. A rezisztencia kialakulásának elkerülésére általában a hatóanyagok váltogatását javasolják. A Kantik 3 hatóanyag gyári kombinációja, ez a 3 hatóanyag hatásmód alapján két csoportba sorolható, vagyis rezisztencia törő hatóanyag-kombinációról van szó.

Mivel a készítmény olyan hatóanyagok kombinációját tartalmazza, amely valamennyi kalász- és levélbetegség ellen véd, ezért egyéb gombaölő szerrel való kiegészítése nem javasolt.

Milyen előnyökkel jár a Kantik gombaölő készítmény használata?

  • három hatóanyag teljes dózisú kombinációja
  • zászlóslevél, kalász- és termésvédelem
  • a fenpropidin (morfolin típusú) hatóanyag növeli a triazolok hatékonyságát
  • teljes körű védettséget ad
  • kiemelkedő hatékonyság rozsdabetegségek ellen
  • stabilabb hatékonyság lisztharmat és szeptória fajok (S. tritici, S. nodorum) ellen
  • kiemelkedő hatékonyság Fusarium (F. graminearum, F. culmorum) és Microdochium (M. nivale, M. majus) fajokkal szemben
  • csökken a mikotoxinok kialakulásának lehetősége
  • csökken a rezisztencia kialakulásának kockázata

Milyen gombaölő szert használjon, ha felüti fejét a fertőzés a gabonatáblában? Kérdezze növényvédő szakmérnökeinket>>

Scroll to Top