Csak esett, és esett! Mi lesz a kijuttatott gombaölővel?

Régen volt ilyen élményünk: áll a víz a földeken. Vasárnap és hétfőn 23 mm csapadék hullott, kedd reggel már 18 mm volt az állás. Aki pénteken vagy szombaton permetezett gombaölőt a gabonatábláján, az nem tudott örülni a várva várt csapadéknak, ugyanis 40-50 mm eső kimossa a viaszrétegbe berakódott gombaölőt, és lehet ismételni a kezelést…

Helyzetjelentés: ismét ki kell juttatni a gombaölőt

A csapadékkal jóval megnő az esély a növekedésre, viszont ez az időjárás a nem kívánt gombásodást is előidézi, kalászfuzáriumra, levélbetegségekre mindenhol lehet számítani. A növényállományban tömegesen fejlődhetnek a kórokozók. Ahol az eső kimosta a gombaölőt, ott ismételten ki kell juttatni, ellenkező esetben a termésveszteség kockázata jelentősen megnő.

A párás, mély fekvésű, széltől védett területeken, sűrű állományú, túlzott nitrogéntrágyázásban részesített állományban a gombás betegségek járványszerű fellépésének veszélye nagyobb. Ilyenkor, a védekezés költsége megnő.

A búzafajták nem rendelkeznek ellenálló képességgel a fuzáriózis ellen, ezért járványos időszakban a kémiai védekezés elkerülhetetlen. A gombaölő szeres kezelést a virágzáskor célszerű elvégezni: a túl korai, illetve a megkésett védekezések kevésbé hatékonyak. A védekezés technikai kivitelezésénél törekedni kell a kalász tökéletes permetlé-borítottságára.

A gyomirtó is aktuális kérdés

Hiszen az eső jótékony hatással lesz a gyomnövényekre is! Aki napraforgót akar gyomirtózni széleslevelű (magról kelő kétszikű) gyomok ellen, annak szintén rövidesen döntenie kell, hogy a védekezés valóban hatékony lehessen. Nyilván egyedül a hatékony megoldás gazdaságos, ezért kell minél hamarabb meghozni a döntést. A posztemergens (állomány)kezeléseket ugyanis a gyomnövény 2–4 valódi leveles korában kell elvégezni.

A kukorica esetében ennyi eső után kifejezetten igyekezni kell, hogy még rendes időben (6 leveles kukorica állapotig) odaérjenek egy jó gyomirtóval. Ajánlott cinkes lombtrágyával egy menetben kijuttatni. Később, 8-10 leveles állapotban a YieldON biostimulátor, amely a növény termőképességét növeli.

Miért fontos a YieldOn alkalmazása? A YieldOn javítja a tápanyagok felvételét, a cukrok és a kész tápanyagok transzportját, a sejtosztódás támogatásával pedig növeli a szemek számát és ezermagtömegét, míg az olajsavbioszintézis hatékonyságának fokozásával jelentős mértékben javítja a beltartalmi értékeket is. Használatával magasabb megtérülési ráta érhető el.
Ha kérdése van a gombaölő, gyomirtó készítményekkel és biostimulátorokkal kapcsolatosan, forduljon növényvédő szakmérnökeinkhez>>

Scroll to Top