Gyomirtás a kukorica és a napraforgó esetében

Szántóföldi területeink nagy részén alig volt csapadék áprilisban. Ez nemcsak a kultúrnövények korai fejlődését teszi vontatottá, de a preemergens gyomirtás működését is megakadályozza. Mert csapadékhiány van ugyan, de a vitalitásukban irigylésre méltó gyomnövények még ilyen körülmények között is előnyre tesznek szert a szántóföldi növényekkel szemben.

A gyomirtási technológiák 3 nagy csoportja

Elöljáróban tekintsük át röviden a gyomok elleni védekezés 3 nagy csoportját – a gyomirtó kijuttatásának idejét véve alapul:

  1. Presowing gyomirtás: a hatóanyagot még a vetés előtt juttatjuk ki, a szer a csírázó gyomokat semmisíti meg.
  2. Preemergens gyomirtás (alapgyomirtás): már az elvetett területen alkalmazzuk, de akkor, amikor a kultúrnövény még nem csírázott ki. Mivel a vetőmag már a talajban van, nincs lehetőség arra, hogy a gyomirtót a talajba keverjük. A talaj felszínére juttatjuk ki, és éppen ezért csak akkor lesz hatása, ha 2 héten belül legalább 20 mm csapadék jut a talajba, ami bemossa a hatóanyagot. Van néhány kivételes hatóanyag, amely akár 3-4 hétig is képes megvárni a csapadékot, ezek előnye az is, hogy a már kikelt gyomokat is elpusztítják.
  3. Posztemergens kezelés (állománygyomirtás): akkor használjuk, ha a presowing és a preemergens gyomirtás ellenére továbbra is vannak gyomnövények a szántóföldön.

Melyik a kritikus időszak a kukorica gyomirtását illetően?

A kukorica a keléstől számított 4-5. héttől kezdve a 10-12. hétig különösen érzékeny, és nehezen viseli a gyomok jelenlétét az állományban. Ez az időszak kritikus a kukorica gyomirtását illetően. Ráadásul a gyomok sokfélesége miatt alaposan meg kell tervezni, hogy milyen gyomirtót fogunk kijuttatni. Számtalan típusú gyom felbukkanhat: magról kelő egyszikű és kétszíkű, évelő egyszikű és kétszikű.

Mivel posztemergens gyomirtásról van szó, különösen fontos, hogy pontosan beazonosítsuk, milyen gyomok vannak a kukoricásunkban. Ebben az esetben célzottan lehet gyomirtót választani, aminek magasabb a hatásfoka.

A napraforgó gyomirtásának stratégiái

A mai termesztési gyakorlatban a napraforgó esetében három stratégiát szoktak alkalmazni:

  1. csak preemergens gyomirtás
  2. csak posztemergens kezelés
  3. a kettő kombinációja

A preemergens gyomirtás sikerességének függvénye a 10-14 napon belül érkező bőséges csapadék. Ennek hiányában a kezelésnek nem lesz megfelelő hatása.

Az idei tavasz száraz időjárását véve alapul meg lehet jósolni előre, hogy az igazán hatékony megoldás a preemergens és a posztemergens gyomirtás kombinációja lesz. Ez ugyanis időjárásfüggetlen stratégia, ami csapadékszegény időszakokban is biztosítja a sikeres gyomirtást, és ezzel a területi adottságoknak megfelelő legmagasabb termésszint elérését.

Kérdése van a gyomirtás kapcsán? Kérdezze növényvédő szakmérnökeinket>>

Scroll to Top