kukorica vetőmag

Jó kukorica vetőmag: csak az Antarktiszon nincs rá szükség

A kukoricát az Antarktisz kivételével minden földrészen nagy területen termesztik. Ennek megfelelően a kukorica mindenhol a mezőgazdaság egyik alapnövénye. A termelők világszerte több ezer fajtából és hibridből választhatnak, a széles választék azonban gyakran megnehezíti a megfelelő kukorica vetőmag kiválasztását. 

A kukorica formagazdag növény, aminek sok változata ismert. A kukorica vetőmag mérete nagyon széles határok között változhat, az ezerszemtömege 35-1000 g lehet, de a ma termesztett hibrideké általában 250-450 g. A mag alakja lehet többé-kevésbé gömbölyű, hosszúkás, sokszor lapított. Színe lehet fehér, sárga, barna, vörös, ibolyás, ezek átmenetei, esetleg tarka (díszkukoricák esetén egyetlen csövön lehetnek különböző színű szemek is).

A különböző (áru, csemege, hibrid, siló) kukoricák termesztésekor – a termelési céltól függően állítjuk be a magsűrűséget, a vetési mélységet, a sortávolságot, a vetőmagnormát és a magtávolságot.

A kukorica vetőmag jellemzői

Vetőmagtisztaság: 99-95%

Csírázóképesség: 95-85 %

1 kg-ban lévő magvak száma: 2222-10000 db mag/kg

Vetési sortávolság: 70-75-76,2 cm

Vetési tőtávolság: 15-35 cm

Vetési mélység: 5-8 cm

A kivetendő kukorica vetőmag mennyiségének kiszámolása

A kukorica vetésénél általános és elfogadott szabály, hogy a vetőmag mennyiségét a betakarításkor megkívánt tőállományból 10-15%-os veszteség figyelembevételével számíthatjuk ki. A kivetendő mennyiség általában 6,0-40,0 kg/ha között mozog (vetőmagnorma), illetve a magok számában kifejezve 40-90 E db/ha magsűrűséggel számolhatunk.

A vetőmagmennyiséget már a vetés során figyelni kell, hogy az esetleges hibákat azonnal kijavíthassuk. A tényleges növényállományt csak a növények kihajtása után lehet meghatározni a fiatal kukoricanövények megszámlálásával.

Milyen tenyészidejű kukoricát érdemes választani Magyarországon?

A kukoricafajták az éréshez szükséges időtartam hosszában is jelentősen különböznek egymástól. A hőmérsékleti adottságok határozzák meg, hogy az adott faj korai vagy késői érésűnek számít. Például egy olyan hibrid, amely Magyarországon középérésű, tőlünk északabbra későinek, délebbre pedig korainak számít.

Sok-sok kísérlet igazolta már, hogy Magyarországon a leggazdaságosabb a korai (FAO 300) hibridek termesztése. A későbbi hibridekkel lehet, hogy nagyobb hozamú termést érünk el, de nagyobb szárítási költséggel is kell kalkulálni, különösen, ha hûvös, csapadékos az év. Ennek függvényében az igen korai hibridek (FAO 280-300) népszerűsége egyre nő.

Kukorica vetőmag árlisták 2021

Megkezdődött a kukorica vetőmag előrendelés a Hírös Agráriánál! Az árlisták és a szezon előtti akciók kapcsán érdeklődjön kollégáinknál>>