Mi a teendője a termelőnek, ha növényvédőszerre van szüksége?

A válasz kézenfekvő lehetne, bemegy a gazdaboltba, és ott megvásárolja. De tudjuk jól, hogy ez korántsem ilyen egyszerű. Előfordulhat, hogy a gazdaboltban közlik a termelőnkkel, hogy I. és II. forgalmi kategóriájú növényvédőszerekkel nem foglalkoznak, mivel ezek vénykötelesek. Amit általában biztosítani tudnak, azok a nem vényköteles szerek: a szoba- és balkonnövények, valamint házi kerti dísznövények ápolására engedélyezett készkiszerelésű készítmények, valamint a növényvédelmi feltételrendszernek megfelelő növényvédőszernek nem minősülő, de növényvédelmi hatású termékek.

Ha termelőként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, akkor valószínűleg tovább kell keresgélnie.

 

Miért nem lehet mindenhol I. és II. forgalmi kategóriájú növényvédőszert vásárolni?

Az uniós csatlakozásunk óta, a 2004-től eltelt bő évtized során jelentősen megváltozott a növényvédőszerek használata. Egyes anyagok tiltólistásak lettek, új hatóanyagok jelentek meg. Környezeti szempontból a talaj és a levegő mellett nagyon fontossá vált a hatóanyagok és a készítmények vizekre gyakorolt hatásának az értékelése is.

Ma Magyarországon csak megfelelő képesítéssel rendelkező személyek folytathatnak növényvédelmi tevékenységet, ezért növényvédőszert vásárolni, forgalmazni és felhasználni kizárólag első vagy második forgalmi kategóriájú növényvédő szer forgalmazási, vásárlási és felhasználási engedély birtokában lehet.

Ez a rendszer azért született meg, hogy a segítségével kivédjék a a növényorvosi vényekkel történt korábbi visszaéléseket. A növényvédelem fogalma ugyanis csak első hallásra ártalmatlan tevékenység: a valóságban igencsak veszélyes játék, így a szerek kijuttatása megfelelő végzettséghez és nagyobb szigorhoz kötött. Nem mindegy, hogyan védjük meg a növényt, milyen hatást gyakorolunk közben a környezetére.

Mit tehet egy termelő, aki nem foglalkoztat növényvédelmi szakmérnököt?

 

Első lépésben keresnie kell egy olyan forgalmazót, aki rendelkezik első vagy második forgalmi kategóriájú növényvédőszer forgalmazási, vásárlási és felhasználási engedéllyel.

Második lépésben a termelőnek szerződést kell kötnie egy növényorvossal vagy növényvédő szakmérnökkel, a szerződéses viszonynak legalább egy tenyészidőszakot felölelő tevékenységre kell szólnia. A Hírös Agrária kecskeméti és bajai telephelyein ezen szerződés alapján a termelő receptet kap, amivel helyben, azonnal meg tudja vásárolni a hatásos és megfelelő növényvédő szert.

Mi minden helyzetben az indokolt legkisebb környezetterheléssel járó védekezést javasoljuk. Különös figyelmet fordítunk a hasznos kártevők és a méhek védelmére is.

A Hírös Agrária I. és II. forgalmi kategóriájú növényvédőszerek forgalmazásával is foglalkozik. Elérhetőségeink>>

Scroll to Top