Továbbra is kedvezőtlen az időjárás a kukorica vetése szempontjából

Továbbra is kedvezőtlen az időjárás a kukorica vetése szempontjából

Közel egy hónapja nem érte el hazánkat komolyabb, az egész országra kiterjedő csapadékzóna, a tavalyi tavaszhoz hasonlóan ismét száraz, sok helyen aszályos időszakkal kell szembenéznünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat aszályinformációi alapján az elmúlt napokban a talajok felszíne tovább száradt, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén a kritikus 40%-os érték alá csökkent, amin a hét eleji eső sem segített. A kukorica vetése szempontjából a helyzet finoman szólva nem kedvező.

Viszont a tavaly ilyenkor tapasztalt hasonlóan száraz időjáráshoz képest most annyival jobb a helyzet, hogy a csapadékosabb telünk volt, és ennek köszönhetően a 20 cm-nél mélyebb talajrétegek vízellátottsága az idén lényegesen kedvezőbb, az 50-100 cm közötti rétegben telítettek vagy telítéshez közeli állapotban vannak a talajok.

Számolnunk kell azzal, hogy az ország nagy részén szárazság van kialakulóban. Az előttünk álló héten derült, napos időre számíthatunk, csapadékra továbbra sincs kilátás. Pedig nagy szükség lenne 20-30 mm csapadékra. Az elvetett kukoricának a legfelső rétegben van szüksége a csírázáshoz és keléshez szükséges nedvességre. A felső 20-30 cm optimális nedvességállapota ahhoz szükséges, hogy a tápanyagok legnagyobb részét onnan felvehesse a növény, s a mélyebb rétegek nedvessége pedig az a forrás, amely az aszályperiódusok túlélését biztosítja.

Optimálisan mikor kellene sort keríteni a kukorica vetésére?

A tankönyvek szerint a kukorica optimális vetésideje április 20. és május 5. közé tehető. Természetesen ez változhat a körülmények függvényében:

  • A déli országrészen hamarabb felmelegszik a talaj, már április 10-15. körül el lehet kezdeni a vetést, míg északon ez kitolódik, április 25. előtt nem érdemes vetni.
  • Ha a talaj hőmérséklete meghaladja a 10 ℃-ot, és nem kell tartani a fagytól, el lehet vetni a kukoricát. Épp ezért van olyan év, hogy már április legelején földbe kerül a kukorica, de van, hogy még május 10-én sem vetették el. Az idén is több termelő április eleji időpontot választott.
  • Azt is figyelembe kell venni, hogy egyes hibridek kiváló minőségű, csávázóanyagokkal jól védett vetőmagjai akár ennél hűvösebb körülmények között is bátran vethetők. Mi az előnye a korai vetésnek? A magyarázat a korábbi években tapasztalt tavaszi aszályosodásban keresendő. A korai vetés kockázatát azért vállalják fel, hogy ezáltal a virágzás, megtermékenyülés időszakában kevésbé vízhiányos körülményeket biztosítsanak.

Az sem újdonság, hogy sok gazda egyáltalán nem néz naptárat, hanem a körülményekre és a tapasztalatokra alapoz.
Kérdése van? Keresse szakmérnök kollégáinkat, akik ingyenes tanácsadással segítik a munkáját>>