gyomirtószer, gyomirtás napraforgó

Hogy rosszul érezzék magukat a gyomok: gyomirtószerek napraforgóban

A tavalyi évben mintegy 630.000 hektáros kultúraterület tudhat magáénak a napraforgó, a legnépszerűbb olajos haszonnövényünk. A napraforgó termesztésének kritikus pontja a gyomirtás, hiszen közismerten nagyon érzékeny a gyomok jelenlétére. A gyomirtószeres kezelések kulcsfontosságú időszaka a keléstől számított 4–6 hét, amíg a kultúrnövény nem éri el a 35–40 cm-es fejlettséget, mert ekkor nagyon érzékeny az elgyomosodásra. Milyen vegyi védekezési lehetőségek ajánlottak?

Visszaszorult a vetés előtt használható gyomirtószerek köre

Mivel a vetés előtti vegyi gyomirtás egyre kevesebb felhasználható gyomirtószerre alapoz, a vetés előtti bedolgozásos technológia visszaszorult. A vetés előtti kijuttatásnak nagy előnye, hogy laza talajon és csapadékban szegény tavaszi időjárási körülmények között megbízható gyomirtó hatás érhető el még a legnagyobb ellenség, a parlagfű ellen is. Megalapozzák továbbá a későbbi kezelések hatásfokát.

A kezelés kiválasztása meglehetősen körülményes egy másik okból is. Ugyanis ha nem a megfelelőt választjuk, illetve a gyomirtószerek kijuttatásánál nem tartjuk be szigorúan az előírt kijuttatás-technológiát, akkor a kezelés könnyen a visszájára sülhet el: a fiatal növényeken fitotoxicitást fogunk tapasztalni, ami minden esetben terméscsökkenéshez vezet.

Gyomirtás vetés után, de még kelés előtt

Ha bőséges bemosó csapadék hull az elvetett napraforgóra, akkor a vetés utáni gyomirtás is nagyon hatékony lehet. A jó eredményhez a kezelést követő 2 héten belül legalább 15-20 mm csapadék szükséges, ami a hatóanyagokat a gyomnövények csírázási zónájába juttatja. Ajánlott magról kelő kétszikű- és egyszikű irtó spektrumú hatóanyagok tankkombinációjával vagy gyári kombinációjával végezni a gyomirtást. 

Nem ajánlott az alapkezelés elhagyása. A napraforgóban a kétszikű gyomok elleni védekezésre kizárólag a bifenox hatóanyagú Modown 4F gyomirtószert lehet felhasználni. Ha csak az állománykezelésre hagyatkozunk, a napraforgó „levélárnyékában” megmaradhatnak a gyomnövények. Vagyis a napraforgó-állományt legalább a fejlődésének első 4–6 hetében feltétlenül gyommentesen kell tartani.

Gyomirtószeres kezelések a napraforgóállományban

Az utóbbi évek száraz (esetenként aszályos) tavaszi időjárása egyre inkább az állománykezelések irányába mozdították el a napraforgó növényvédelmi stratégiáját. A napraforgó esetében mindig nagy kihívást jelentett a vele azonos növénytani családba tartozó, fészkesvirágzatú gyomnövények irtása: parlagfű (az utóbbi időkben ez jelentette a legnagyobb gondot), csattanó maszlag, olasz szerbtövis. Ezek veszélyes, nehezen irtható fajok.

Az elmúlt években jelentõs újítás volt a napraforgó termesztésben a herbicid-ellenálló napraforgó hibridek megjelenése. Az imidazolinon- és tribenuron-metil-toleráns napraforgó hibridek piacra kerülése lehetőséget teremtett a hatékonyabb állománykezelésre. Ezen hibridek népszerűsége töretlenül nő, és elmondhatjuk, hogy az utóbbi években a hagyományos napraforgó hibridek vetésterületi részesedése drasztikusan lecsökkent az országban. 

A nemesítéssel párhuzamosan a gyomirtás technológiája is fejlődött. Az újabb technológia (tifenszulfuron-metil hatóanyag) hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb védekezési lehetőséget biztosít a parlagfű, a vadkender, a keserűfű fajok, a szerbtövis fajok és a mezei acat ellen.

Kérdése van a napraforgó gyomirtásával kapcsolatban? Forduljon bizalommal kollégáinkhoz, szívesen segítünk a hatékony gyomirtószeres kezelés kiválasztásában>>