Szárítani muszáj – hogy mennyit, az a kukorica vetőmagtól is függ

A kukorica vetőmagnál jó nézni a vízleadás dinamikáját is

Amikor kukorica vetőmagot választunk, a nagy termőképesség és a jó tápanyag-reakció mellett érdemes odafigyelni a gyors vízleadásra is. A nagyobb betakarításkori szemnedvesség-tartalom nagyobb szárítási költséget jelent, és előfordulhat, hogy bár elértük a kívánt terméstöbbletet, de azt elviszi a nagy szárítási költség.

Az energiahordozók árának ugrásszerű emelkedése miatt az idei évtől még nagyobb jelentősége van a dinamikus vízleadású kukoricahibrideknek, valamint a betakarításkori alacsony szemnedvességnek.

Szárítani muszáj – hogy mennyit, az a kukorica vetőmagtól is függ

A kukorica hibridek maximális termésüket akkor érik el, amikor a szem csutka felőli részén kialakul a feketeréteg, ekkor megszűnik a szembe a további tápanyag beáramlás. Ilyenkor a szemnedvesség-tartalom még nagy, körülbelül 38-40%. Ettõl kezdve tehát a termés tovább nem nő, csak a szem víztartalma csökken.

Mindenki, aki a mezőgazdaságban dolgozik, tudja, mennyire fontos a betakarítás idejének meghatározása. A betakarítás akkor történik „időben”, ha a termény érett, a szemek egészségesek, beltartalmi értékeik az előírásoknak megfelelőek, és persze akár hosszú ideig is tárolható.

A korai betakarítás hátránya: a biológiai érettség előtt a szemek beltartalmi értéke még nem alakult ki, nagyon magas a víztartalom, a szemek rosszul morzsolhatók, nagy a szemtörés aránya, és a magas víztartalom miatt nagy lesz a szárítási költség is. A nedves termény nem tárolható hosszú ideig.

A késői betakarítás hátránya: a nagyobb mértékű szárdőlés miatt nő a betakarítási veszteség, csökken a szár takarmányértéke is.

Mi befolyásolja a kukorica szemnedvesség-tartalmát?

A kukoricahibridek betakarításkori szemnedvesség tartalmát több tényezõ befolyásolja: 

  • a hibrid tenyészideje
  • a hibrid vízleadó képessége
  • az időjárás hatása
  • a víz- és a tápanyagellátás mértéke

A vízleadás dinamikáját a vetési idő is befolyásolja. A korábban vethető, jó hidegtűrő hibrideknél fokozottabb a vízleadás, a betakarításkori szemnedvesség tartalom akár 5-10%-kal is csökkenthető.

A szárítási költség megtakarítható bizonyos betakarítási módokkal

CCM és LKS betakarítási mód (szem+csutka, illetve a szem+csutka+csuhé betakarítása egy menetben): 33-35%-os szemnedvesség-tartalomnál végezhető, és falközi silóban tömörítve tárolható, ahol kialakul a tejsavas erjedés. Ennél a nedvességtartalomnál a szem és a csutka egyaránt jól zúzható. A kukoricacső zúzva betakarítása elsősorban ott célszerű, ahol szarvasmarhatartással vagy sertéshízlalással foglalkoznak.

Csövesen történő betakarítás: kisüzemi szinten valósítható meg, 28-30% alatti nedvességtartalomnál. Góréban tárolva költségtakarékos ez a betakarítási és szárítási mód.

Szemes betakarítás

1. silózás: silózni a kukoricát 35-40%-os (teljes növény) szárazanyag tartalomnál lehet, ekkor a csõ szárazanyag-tartalma már 55-60%. Utána a falközi, vagy szabadtéri silókazalnál ügyelni kell a jó tömörítésre, amely a tejsavas erjedés feltétele.

2. kukorica vetőmag betakarítása: speciális betakarítási mód. Csövesen, 33-35% szemnedvesség tartalomnál végzik, mert ekkor a legrugalmasabb a szem és így kevésbé sérül a csíra. Ezt válogatás, majd speciális szárítás követi, kíméletes morzsolás, a szem méretre való frakcionálása, hogy végül minősítéssel és csávázással záruljon a sor.

A szemes kukorica szárítása

A betakarított kukoricaszemeket szárítani kell. Szárításra 90-100ºC-os levegő alkalmas, mert ennél magasabb hőmérsékleten már számolni kell a beltartalmi érték csökkenésével (korábban bevett gyakorlat volt a 120ºC-on való szárítás). A szárítást addig kell végezni, amíg a szemek el nem érik a 14-15%-os nedvességtartalmat. Ugyanis amennyiben a nedvesség 15% feletti marad, az enzimek tovább folytatják tevékenységüket, csökkentve a termény minőségét.

Kukorica vetőmagok a Hírös Agráriánál

Az árlisták már elérhetőek, kollégáink szaktanácsadással tudják segíteni a választást. Válasszuk ki együtt a termőföldjének és az elvárásainak leginkább megfelelő kukorica vetőmagot! Nézzen be bajai, kecskeméti vagy nyárlőrinci telephelyünkre>>