Hogyan növelhető a terméshozam?

Hogyan növelhető a terméshozam?

A második világháború óta a terméshozamok folyamatosan emelkednek, amit a vetőmagok és vetőmagkezelések, a mezőgazdasági berendezések fejlődése, a továbbfejlesztett és bevált termesztési technológiák, valamint a 8 milliárd főre emelkedő emberi népesség miatt megugró kereslet támogatott.

Ha a mezőgazdasági prioritásokról van szó, a terméshozam a lista élén áll. Hogyan növelhetik a gazdák a terméshozamot? Az alábbiakban felsorolunk pár lényeges szempontot.

Ami megalapozza vagy tönkreteszi a termelő jövőjét: a terméshozam

Ha termelőként keresi a kenyerét, akkor egy meghatározott terméshozamot kell elérnie ahhoz, hogy nyereséget termeljen. Méghozzá egy olyan világban kell ezt elérnie, amely az anyatermészet szeszélyétől is függ. A viharok, a szárazság, az aszály, a kártevők és a betegségek mind-mind hatással lehetnek az eredményére.

A sikeres megvalósításhoz elképzelhető, hogy segítségre lesz szüksége. A termelés fenntarthatósága jól megalapozható egy gazdálkodási terv segítségével, amellyel javíthatja a hatékonyságot, előrébb juthat, és maximalizálhatja a termesztési eredményeit.

A földművelés ősi mesterség, amely nagymértékben támaszkodik a nemzedékek tudására, és a földdel való szimbiózisra épül. Az ősi bölcsességet a modern technológiai vívmányaival kell kombinálják a termelők, hogy esélyük legyen a sikerre. Íme, néhány a legfontosabb régi és új módszerek közül, amelyekkel a gazdák növelik terméshozamukat!

1. Szánjon időt a terület megismerésére

A sikeres növénytermesztéshez a talaj alapos ismerete szükséges. Az évek során összegyűjtött elemzések és meglátások segítenek megtervezni a vetésforgót és a tápanyagutánpótlási igényeket. 

A növények fejlődésének minden egyes szakaszában figyelnie kell a talajviszonyokra. A talajvizsgálatok használható betekintést nyújtanak Önnek arról, hogy mire van szüksége a növényeinek ahhoz, hogy a legjobb kondícióban legyenek. Az a termelő, aki alaposan ismeri a földjét, nagyobb hozamot és jelentősebb nyereséget tud elérni, másrészt, egy talajvizsgálattal elkerülhető az erőforrások elvesztegetésének kockázata is.

2. Együtt dolgozni az időjárással 

A gazdálkodás egy jelentős részet nem lehet befolyásolni. A szélsőséges időjárás, a napi átlaghőmérséklet, valamint a növények és rovarok életciklusa nem a termelő hatáskörébe tartozik. 

Mégis együtt kell működni mindezekkel az tényezőkkel. Vannak olyan szoftvermegoldások, amelyek pontos, lokális időjárási előrejelzéseket és adatokat nyújtanak, amelyek segítenek a döntéshozatalban. A Hírös Agráriánál jelzünk időben a károsítókkal kapcsolatban, termésbiztonságot nyújtunk.

3. Magas minőségű vetőmagok

A mezőgazdaság nem alacsony költségű üzlet, ezért logikus, hogy minden termelő megnézni, mire mennyit költ. Amikor azonban a terméshozam növelése a cél, óvakodni kell attól a hibától, hogy a vetőmagokon spóroljon. 

Jobb, ha más módon racionalizálja a költségeit, mintha rosszabb minőségű vetőmagokat választana.

4. Ismerje a kártevőket

A rovarok és rágcsálók a szántóföldi élet részei, és mindannyian valamilyen célt szolgálnak a helyi ökoszisztémában. A termés védelme érdekében azonban mindig figyelni kell rájuk.

A földek személyes szemrevételezése fontos, de időigényes. Mégis behozza a ráfordított időt, mert segít a termelőnek, hogy a problémákat okozó állatok növekedése és fejlődése előtt járjon, illetve szükség esetén meghozza az óvintézkedéseket.

5. Figyelje a növénybetegségeket

A szántóföldön a kártevők felderítése során a növényeken a betegség vagy a rossz egészségi állapot jeleire is figyeljen. A vírusos, bakteriális és gombás fertőzések komoly pusztítást végezhetnek. Lisztharmat, levélrozsda, elszíneződött, foltos levelek és még sorolhatnánk: a problémát korán fel kell ismerni. Hiszen minél tovább marad valami kezeletlenül, annál valószínűbb, hogy jelentős károkat okoz. Gyors intézkedés nélkül az egész termés elvesztését is kockáztathatja.

6. A talaj egészsége

Egy szántóföldi növény termesztése során sokféle eljárást kell alkalmazni addig, amíg a kitűzött terméshozamot elérjük. Ebben a rendszerben a talajművelés az egyik fontos tényező.

A talajelőkészítés, a vetésforgó, az elővetemény, a szakszerű tápanyagellátás egyaránt fontos a talaj egészségének szempontjából. Sikerrecept nincs, tapasztalatból tudjuk, hogy minden év új tapasztalattal gazdagítja a szemlélődő gazdát a tápanyagellátás területén.

7. A gazdálkodási terv

Sok esetben egy tanács, egy jó ötlet jelentős hozamnövekedést eredményezhet a gazdánál. Ahhoz az 5, 10, 15% növekedéshez nem kell feltétlenül nagy beruházás, nagyon sok esetben csak minimális a többletköltség.


A Hírös Agrária szakértői tanácsokkal, gazdálkodási terv elkészítésével segítik partnereik munkáját. Egyetlen gyártó vagy márka felé sem vagyunk elkötelezve, független vállalkozásként támogatjuk a gazdákat munkájukban. Ha nagyobb terméshozamot szeretne, forduljon bizalommal szakértő kollégáinkhoz>>