Erőteljes átrendeződés a kalászosok gyomnövényeiben: ezekre a fajokra kell figyelni!

A kalászosokban gyomosító kétszikű gyomnövényeknél az utóbbi években erőteljes átrendeződés zajlik. A magról kelő és évelő kétszikűek továbbra is meghatározóak maradtak, de változik a gyomfajok borítottsági értéke, amiből következően változik a sorrend is. 

Előre törtek azok a kétszikűek, amelyek az ősz során csíráznak és kelnek ki, majd áttelelnek a kultúrnövénnyel együtt. A gyomfelvételezések is azt mutatják, hogy lassan a kalászosok termesztésének elengedhetetlen részévé válik az őszi gyomirtás.

Kétszikű gyomnövények hazai toplistája

A legutolsó országos felvételezés eredményei alapján az őszi kalászosok legfontosabb gyomnövényei az alábbiak:

  • Veronikafélék (borostyánlevelű és a perzsa veronika)
  • Tyúkhúr
  • Ebszékfű
  • Mezei árvácska
  • Pipacs
  • Piros és bársonyos árvacsalán
  • Szarkalábfajok

Az őszi búza legfontosabb gyomnövényei között az első tízben a fentiek közül ötöt is megtalálhatunk. A leglátványosabb fejlődést a tyúkhúr és a borostyánlevelű veronika mutatja, amelyek pár év alatt akár tíz helyet is ugrottak előre, és feljöttek a toplista élére.

Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni az őszi gyomirtás lehetőségét?

Tény, hogy ezek a gyomok az ősz során nem nőnek az állomány fölé, de ettől függetlenül jelentős kárt okozhatnak a termelőnek. Elnyomni ugyan még nem tudják a kultúrnövényt, de komoly konkurenciát jelentenek neki a víz- és a tápanyagfelvétel terén. A kultúrnövény nem fog olyan jó kondícióban telelni, és ez csak az egyik szempont. A gyomkonkurencia hatása lehet, hogy csak később fog érződni, de akkor biztosan: a kalásszámban fog egyértelműen megmutatkozni. Ha a gyomoknak lehetőséget adunk, hogy kellőképpen elszaporodjanak, akkor a búza, az árpa kevesebb sarjhajtást képez, vagy nem neveli ki minden sarjhajtását, amelyek idővel leszáradnak. 

Új szemlélet a gyomirtásban

Egyre egyértelműbb, hogy a tavaszi gyomirtás nem elég ahhoz, hogy ezekkel a gyomokkal felvegyük a versenyt (természetesen nem szabad megfeledkeznünk az egyszikű gyomokról sem – nagy széltippan, rozsnokfajok, parlagi ecsetpázsit – , amelyek szintén már ősszel felütik fejüket). A tavasszal végzett gyomirtás ugyanis előfordul, hogy későn jön

Következésképpen már az ősz során törekednünk kell arra, hogy korán, a vetés után, kelés előtt vagy a néhány leveles állományban elvégzett gyomirtószeres kezeléssel kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát, az egy- és kétszikűt egyaránt. 

Természetesen minden termőtájnak megvannak a sajátos gyomviszonyai, általánosan előforduló gyomnövényei. Még két egyforma táblát sem fogunk találni, mert a gyomnövények felbukkanását rengeteg tényező határozza meg. Az alkalmazott termesztéstechnológia, a terület talajadottságai, a gazdálkodás színvonala, és még sorolhatnánk. A gyomösszetételben történő változások azonban abba az irányba mutatnak, hogy új szemléletre van szükségünk a kalászosok gyomirtásában, és ennek fontos lépése az őszi gyomirtás. 

Kérdése van? Forduljon bizalommal a Hírös Agrária csapatához! Nézzen be bajai, kecskeméti vagy nyárlőrinci telephelyünkre, ahol szaktanácsadással is segítjük a termelők munkáját>>