Kalászosok gyökérzete: hogyan segítsük a fejlődést?

Kalászosok gyökérzete: hogyan segítsük a fejlődést?

Az őszi vetésű kalászosoknál a tél általánban a gyökérnövesztés időszaka. A gyökérzet fejlődése még tartós mínuszok idején is folyik, a bokrosodási csomó is kialakul a növényeken. Ideális esetben a hajtások csak később jelennek meg, amikor már nem kell tartani a talajmenti fagyoktól.

A búza, az árpa, a rizs, vagyis a pázsitfűfélék családjába tartozó gabonafélék gyökérzete bojtos. A mag csírázása után először a főgyökér (alapgyökér) jelenik meg, majd a szikközépi szárból kifejlődnek az elsődleges hajtáseredetű gyökerek (a mellékgyökerek vagy csíragyökerek). A mellékgyökerek adják a gyökértömeg legnagyobb részét, ezek végzik a víz- és tápanyagfelvétel nagyrészét, így nagyon fontos szerepük van a növény vízellátásában és tápanyagfelvételében.

A másodlagos hajtáseredetű gyökérzet már csak tavasszal hajt ki a bokrosodási csomóból. Ezek a növény támasztásában és a vízfelvételben töltenek be jelentős szerepet.

Az őszi kalászosok gyökérzete a tavaszi kalászosokénál sokkal dúsabb, fejlettebb.

Miért érdemes odafigyelni a kalászosok gyökérzetének fejlődésére?

Tény, hogy a növények vízfelvétele a talajvíz mozgása mellett a gyökérzet növekedési dinamikájától függ. A dúsabb gyökérzetű és éppen ezért erősebb szívóhatású kalászosok nagyobb talajtömeggel érintkeznek, és a talajnedvességet jobban ki tudják használni. Jól felfogott érdekünk tehát, hogy elősegítsük a fejlettebb gyökérrendszer kialakítását, hogy a teljes állomány egységesen és szépen fejlődjön.

A fejlettebb gyökérrendszer kialakítása elősegíthető

A piacon többféle biostimulátort is találhatunk, amelyek hozzájárulnak a fejlettebb gyökérrendszer kialakításához. Alkalmazásukkal javítjuk a növény kondícióját, és erőteljesebb növekedést tapasztalunk. A biostimulátorok nem csak a növényre vannak jó hatással, hanem a talajéletet is javítják, hatékonyabb tápanyag-feltáródást, intenzív tápanyagfelvételt tesznek lehetővé.

És még egy jelentős ponton segítenek a biostimulátorok: hozzájárulnak a magasabb minőségű termés eléréséhez. Serkentik a sejtosztódást, a zsírsavak és fehérjék szintézisét, ezáltal jobb minőségű és beltartalmi értékekkel rendelkező termés, illetve magasabb terméshozam érhető el.

A biostimulátorok több fejlődési fázisban is alkalmazhatók a keléstől a szárbaszökésen át a kalászhányás kezdetéig. Más készítményekkel jól keverhetőek. A Hírös Agráriánál széles választékban talál biostimulátor termékeket, szakmérnök kollégáink pedig segítenek eligazodni az adott növénykultúra és fejlődési szakasz függvényében.

Sikeres kalászos termesztés: segítünk elérni célját>>