Repce kártevői

A fiatal repce állandó szemmel tartást igényel!

A nemrég kikelt repcetáblákon megjelenhetnek a repcebolhák, a repcedarázs álhernyói, egyes helyeken a levéltetvek is. Az árvakeléseken kifejlődött kártevők most áttelepedtek a friss állományokba, és nagyon ajánlott figyelni a betelepedésüket, mivel a saját fenntartásukhoz szükséges kártételen túl még betegségeket is terjesztenek.

Az időjárás kedvezett eddig a kártevőknek, s a várható változás nem állítja le kártételüket.

Jelenleg 3 rovarkártevőtől kell megóvjuk a repcét

1. Repcebolha

A repcebolha esetenként végzetes mértékű pusztítást végezhet a repcében. Ez a pár milliméteres kis bogár akkor támadja meg a repcét, amikor az még kicsi. Jelenleg, szeptember végén, október elején a repcebolha már rágja a sziklevelet vagy az első pár lomblevelet, jellegzetes, kerek lyukakat hagyva maga után. Két rágás levelenként a védekezési küszöbérték: e felett már védekezni kell!

A repcebolha kártételét súlyosbíthatja, ha a repce valamilyen okból megáll a fejlődésben (rossz talajelőkészítés, szárazság, tápanyagok hiánya). Ilyenkor a repce a normálisnál tovább marad abban az állapotban, amikor a repcebolha kárt tehet benne, és ez végzetes lehet a növényre nézve.

A bolhakárképet tehát figyelni kell, és szükség esetén azonnal közbe kell avatkozni, hogy átsegítsük a repcét ezen a kritikus szakaszon. Jó eséllyel egy kezeléssel meg lehet oldani a repcebolha okozta problémát.

2. Repcedarázs

A repcedarázs általában már szeptember közepére végez a rajzással, és főleg a fejlett állományú repcét támadja, amit augusztusban vetettek el. Jelenleg a repcedarázs álhernyói már kikeltek, és megkezdték táplálkozásukat. Az álhernyók a dús, fejlett lombozatú repcét szeretik, és képesek a teljes növényt felfalni. Mivel a sűrű lombozatot szereti, a repcetáblán ott pusztít, ahol a lombozat a legsűrűbb. A fejlett lárvák (fekete színűek) étvágya nagy, ezért célszerű már fiatal stádiumában védekezni ellene.

3. Levéltetvek

A korai őszi meleg és a szárazság egyaránt kedvez a levéltetvek elszaporodásának. A zöld őszibarack-levéltetű és a káposzta-levéltetű most kezdi a kolóniák kiépítését a repce levelein. E két leveltetű-faj részt vesz a tarlórépa-sárgaság vírus terjesztésében, így az ellenük való védekezés fő célja a vírusátvitel megakadályozása.

Vegyszeres védekezés ajánlott ellenük, erre a felszívódó tulajdonságú készítmények a legalkalmasabbak, mivel a levéltetvek a repcelevelek fonákján helyezkednek el. Kontakt hatásmódú készítményeket ugyanis nem tudunk hatékonyan kijuttatni.

Milyen kezelést válasszon a fiatal repce rovarkártevői ellen? Kérdezze növényvédő szakmérnök kollégáinkat>>