Így lesz eredményesebb a totális gyomirtás

Így lesz eredményesebb a totális gyomirtás! A permetezővíz bevizsgálása

A nyár (és az ősz eleje) alkalmas leginkább arra, hogy a nehezen irtható gyomokat a tarlóterületekről legjobban kitakarítsuk. Ebben az időszakban ugyanis a gyomok már készülnek a télre, és fokozottan tárolják a levélzeten felvett anyagokat a gyökérzetben. Vannak olyan veszélyes gyomok (fenyércirok, mezei acat, selyemkóró stb.), amelyek esetében szinte csak ilyenkor végezhetünk eredményes gyomirtást, illetve sok esetben ez a módszer bizonyul a legköltséghatékonyabbnak.

Hozza ki a maximumot a totális gyomirtásból!

Sokszor fordulnak hozzánk a termelők azzal a kérdéssel, hogy miként végezhetnek egy kezelést a legnagyobb hatékonysággal. Több tényező is hozzájárul ahhoz, hogy jó munkát végezzünk. Vegyük sorra a legfontosabbakat!

1. Alkalmazzunk erős dózisokat.

2. Ne feledkezzünk meg arról, hogy még a totális gyomirtó szeres kezeléseket is 25 ℃ fok alatti hőmérsékleten kell végrehajtani. Estefelé, amikor már hűvösebb van, a kezelés jól szokott sikerülni.

3. Szükség esetén ismétlés is lehetséges!

4. Hajnali, reggeli kijuttatáskor a permetezés ne vizes, harmatos levélzetre történjen. 

5. Javasolt plusz tapadószert/nitrogén műtrágyát hozzáadni a jobb felszívódás miatt.

6. A permetezővíz pH-értéke nagyban befolyásoja a totális gyomirtó szerek hatékonyságát. Kemény és semleges (7-es pH-értékű) vízben  a hatóanyagok sokat veszítenek a hatékonyságukból. 

Érdemes a permetezésre használt vizet a kezelés előtt beállítani a megfelelő értékre. Ez hektáronként minimális összeget jelent, csupán pár száz forintba kerül.

A permetezővíz bevizsgálása a Hírös Agráriánál

Szeretnénk elősegíteni, hogy minél több gazda kezelése sikerüljön jobban, mint eddig. Július 12-30. között a Hírös Agrária kecskeméti és bajai telephelyein bevizsgáljuk a behozott vízmintákat. Ehhez kérjük, hogy a permetezéshez használt vízből 1,5 litert hozzanak be egy tiszta üvegben. A vizsgálat időtartama 2 perc.

Kemény vagy lágy víz – mit jelent ez pontosan?

A víz pH-értéke befolyásolja az oldhatóságot és a tápanyagok felvételét, és ezáltal a növények növekedését és kondícióját. Ezért mondjuk, hogy a vízben lévő hidrogén-karbonátszint – vagyis a víz keménysége vagy lágysága – lényeges szempont a növény számára.

A kemény vagyis lúgos víz (pH-érték 7 fölött) a lúgos hidrolízis miatt csökkenti a növényvédő szerek hatását, nőhet a lebomlási idő. A lágy vagyis túl savas víz (pH-érték 5 alatt) hatással lehet a tankkeverék stabilitására. A szélsőségesen lúgos vagy savas kémhatású víz károsíthatja a növényt.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy kezelés során általában nem egyetlen hatóanyagot használunk, hanem többet. A különböző anyagok különböző pH-n fejtik ki hatásukat, így a nem megfelelő pH-értékű víz csökkentheti a kezelés egyik vagy másik összetevőjének hatékonyságát. Ilyenkor pH-stabilizátorral egyszerűen be lehet állítani a permetvíz pH-értékét a kívánt értékre.
Ha tapasztalta már, hogy nem úgy hatottak a növényvédő szerek, ahogyan elvárta, ellenőrizze a permetezéshez használt víz pH-ját. Hogy a totális gyomirtás sikeres legyen, nézzen be július folyamán a Hírös Agráriához>>