Hogyan teremtsünk ideális körülményeket a vetőmagnak?

Hogyan teremtsünk ideális körülményeket a vetőmagnak?

A jó vetés fél siker. Mivel rohamosan közeledik a tavaszi vetési szezon, úgy gondoltuk, néhány hasznos tanáccsal szolgálunk a talajelőkészítés terén. Milyen körülményeket kell biztosítsunk tavaszi vetésű szántóföldi növényeiknek? Hiszen a termelők célja minden tavasszal ugyanaz: a legjobb feltételeket biztosítani a vetőmag számára a magas hozam érdekében.

Az összes szántóföldi növényünkre igaz, hogy termesztése egy bonyolult kirakóhoz hasonlít. Ha a kirakó egy darabkája kisebb, esetleg hiányzik, az nagyban befolyásolja az összképet. A termelők felelőssége, hogy az adott termesztési környezetben ezt a képet a helyismeretükkel, fajtaismeretükkel és szaktudásukkal összerakják. A Hírös Agrária segíteni tud, hogy a kép teljes legyen, és a szántóföldi növények termesztése jövedelmező. Nézzen be kecskeméti, bajai vagy nyárlőrinci telephelyünkre, és kérdezze kollégáinkat>>

Az első lépés a jó vetőmag

Bár a vetőmag beszerzését már javarészt sikerült lebonyolítani, mégis innen kell kiindulnunk. Fontos, hogy a fajtaválasztás megfelelő fajtaismeret alapján történjen. Nagy teljesítőképességű,

korszerű fajtát kell vetni, időben és optimális csíraszámmal. Sok esetben a fajta határozza meg a vetési technológiát is. 

A termesztési technológia pontos végrehajtása 

A minőségi vetőmag önmagában természetesen még nem elég. Hatalmas a szerepe a termesztési technológiának, ami magában foglalja a talajművelést, a tápanyag-utánpótlást és a növényvédelmet. Pontos végrehajtása már a vetés előtt megkezdődik a talajelőkészítéssel és a vetőágy kialakításával.

Az ősszel felszántott talajt tavasszal elő kell készíteni a vetésre. Csak megfelelően előkészített talajba érdemes vetni. Akkor várhatunk jó termést, ha a talaj morzsalékos, ülepedett, vagy szükség szerint tömörített, a felszíne sima, egyenletes és gyommentes. 

A talajelőkészítés idejét optimálisan kell megválasztani, mivel:

  • Ha megkésünk vele, a talaj rögös lesz, kiszáradhat.
  • Ha nedves földben készítünk magágyat, a talaj kenődik, előfordulhat, hogy szerkezete romlik.

Talajelőkészítés a legfontosabb, tavaszi vetésű szántóföldi növényeknél

Tavaszi búza

A búza vetéséhez jól előkészített, kellően ülepedett, nyirkos magágy szükséges. A búza nem

annyira a mély talajmunkát, mint a jó minőségű, beéredett és ülepedett magágyat igényli. Amennyiben a talaj nincs kellően leülepedve, rögös, kevesebb mag fog kikelni.

A talajelőkészítés módját nagymértékben meghatározza, hogy milyen állapotban hagyta vissza

az elővetemény a talajt, szükséges-e szántani. Ha nincs idő a talaj természetes ülepedésére, mesterségesen kell tömöríteni a magágyat (például gyűrűshengerrel). 

A magágy készítésére a kombinátor a legmegfelelőbb eszköz.

Kukorica

A kukorica szereti a légjárható, mélyen művelt talajt. Ezért az eredményes termesztéshez megfelelő mélységű talajművelést kell alkalmazni, jó minőségű őszi vagy nyárvégi mélyszántást. Ha az őszi mélyszántást nem lehet időben elvégezni, akkor a tavasszal kell megtenni, de tavasszal már nem szabad mélyen szántani.

Általában többszöri kombinátorozásra van szükség a jó minőségű magágy előkészítéséhez.

Tavaszi árpa

A tavaszi árpa alapvető talajelőkészítő munkája az őszi szántás, amelyet a nyáron lekerülő elővetemények után szeptemberben, az ősszel betakarított növényeket követően pedig október végéig célszerű elvégezni. A szántást még az ősszel munkáljuk el.

Tavasszal simítózással, fogassal vagy kombinátorral készíthető el a vetőágy a talaj tömődöttségétől függően.

Zab

Mindenben megegyezik a tavaszi árpa talajelőkészítésével.

A megfelelő talajelőkészítés megalapozza a sikert, de ehhez kell még a jó termelő hozzáállása és a kedvező időjárás is. Ha kérdése van a vetőmag kiválasztása, a tápanyag-ellátás vagy a növényvédelem kapcsán, forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>