A szója gyomirtását be kell fejezni a virágzás kezdetéig

A szója gyomirtását be kell fejezni a virágzás kezdetéig

A gyomirtás állandó feladat, és ez a szójára különösen igaz. Azt szoktuk mondani, hogy a szója gyomirtása már a tábla kiválasztásával megkezdődik, és tulajdonképpen a virágzás kezdetéig tart, amikortól tilos a szójában gyomirtó készítményeket használni.

A szója tenyészideje hosszú, így gyomirtásához a hosszabb hatástartamú gyomirtó szerek választása szükséges. Amikor a szója gyomirtásáról beszélünk, mindig komplex rendszerben kell gondolkodni, aminek a kulcselemei a parlagfű és a fehér libatop elleni védelem.

A szójatermesztés legkritikusabb pontja: a gyomirtás

Mivel a kétszikű gyomok ellen jelenleg csupán három hatóanyag áll rendelkezésre (imazamox, bentazon, tifenszulfuron-metil), és ezeket korlátozott mennyiségben juttathatjuk ki, nagyon ajánlott preemergens (vetés utáni, kelés előtti), alapkezelést is végezni. Az alapgyomirtás nagymértékben hozzájárul az állománykezelés sikeréhez, mivel kultúrnövényünk fejlődését számos gyom megakaszthatja, hogy csak a leggyakrabban előforduló fajokat említsük:

  • Magról kelő egyszikűek: kakaslábfű, muharfélék, vadköles.
  • Évelő egyszikűek: fenyércirok.
  • Egyéves kétszikűek: disznóparéjfélék, libatopfélék, csattanó maszlag, selyemmályva, szerbtövis fajok, szulákfélék, keserűfű fajok, illetve a már említett legveszélyesebb gyomok, a parlagfű és a fehér libatop.

A szója gyomirtása rendkívül összetett feladat, amelynek kulcseleme az adott táblára jellemző gyomnövények elleni hatékonyság. A gyomnövények pontos meghatározása és a megfelelő spektrumú hatóanyagok kiválasztása az a pont, ahol nagyon körültekintőnek kell lenni. Hogy elkerüljük a buktatókat, a beazonosításhoz, meghatározásához célszerű növényvédő szakember segítségét kérni>>>

Jelenleg az utolsó pillanatban vagyunk a gyomirtó kezelések elvégzéséhez. A döntést időben meg kell hozni, mert megkésett gyomirtással a túlnőtt gyomok már nem irthatók kellő hatékonysággal. Szintén fontos a jól beállított permetezőgép, a jól megválasztott szórófej, a permetlé koncentrációja és a permetezővíz keménysége is. 

Hogyan oldjuk a gyomirtók okozta stresszt?

A gyomirtó készítmények esetenként növekedésbeli depressziót, levélsárgulást okozhatnak a szójában. A stressz ellen az alábbi kezelésekkel védekezhetünk: 

  • A szója tápanyagigényét kielégítő lombtrágyák (elsősorban bórtartalmú készítmények ajánlottak). A kezelést a virágzás kezdetén és a hüvelykötődés kezdetén is javasolt elvégezni.
  • Biostimulátor és ½ rész lombtrágya kombinálásával.

Aktuális

Száraz, meleg időjárás esetén fordítsunk figyelmet az atkák felszaporodására! Az atkák kártétele nem csak a terméshozamot csökkentheti, de a fehérje mennyisége és összetétele is változhat.