Ellepnek minket a talajlakó kártevők? Hogyan készüljön fel

Tudjuk, hogy az enyhe tél jól jött nekik. A talajlakó kártevők valószínűleg az idén is sok gondot fognak okozni. A legtöbb területen már most magas számban fordulnak elő, különösen a drótféreg, a mocskospajor és a cserebogárpajor. Ebből kifolyólag a felvételezések és a talajfertőtlenítés nagyon hasznosak lehetnek.

Ébrednek a talajlakó kártevők

A kukorica és a napraforgó vetése már elkezdődött. Tavaly sok helyen gondot okoztak a drótférgek. Mivel ezek többéves életciklusú rovarok, nagy valószínűséggel az idén is megjelennek, és a növények gyökerével táplálkozva súlyosan károsítják azt. A károsodott, fejlődésben lemaradt növény sárgul, vörösödik, majd elszárad. 

A cserebogárpajorok sárgásfehér színű, kifejletten ujjnyi vastag lárvák. A májusi cserebogár a legismertebb, amely száraz, meleg élőhelyeken három, ennél hidegebb talajokban négy évig fejlődik. Kártételük a talajfelszín alatti növényi részek odvasításából áll. Intenzív táplálkozásukkal teljesen elpusztítják a megtámadott növényt. A kár azonban akkor is jelentős, ha a növény túléli, mert a termés minősége esetenként olyan alacsony, hogy eladhatatlanná teszi azt.

A mocskospajorok a sekély talajban fejlődő lepkehernyók. A növény gyökerét, szárát a talajfelszín közelében megfúrják, és ott fejlődnek. Lárváik akár 30–40 mm hosszúra is megnőnek. A talajban ezek zsírfényű, meggörbült hernyók súlyos károkat okoznak. A megtámadott növény többnyire elpusztul, jellemző módon elsárgul, a szár elhajlik, csökevényesen fejlődik. 

A talajlakó kártevők ellen szinte csak megelőző módon lehet eredményesen védekezni

Éppen ezért azokon a földeken, ahol a tavaly gondot okoztak, oda feltétlenül tervezzünk talajfertőtlenítést és használjunk rovarölő szerrel csávázott vetőmagot.

A talajlakó kártevők jelenlétéről felvételezéssel tájékozódhatunk. Ennek menete: a szántóföldön 0,5 vagy 1 m2-es gödröket ásunk 2 ásónyom mélységben, és megszámoljuk a talajban előforduló kártevőket. A gödröket a táblában átlós irányban jelöljük ki. A kapott adatokat átlagoljuk, és összehasonlítjuk a küszöbértékkel.

Meg kell jegyezzük azonban, hogy a talajlakó kártevők veszélyességi küszöbértékei a kártevők fejlettségétől és a termesztett növénytől függően is eltérnek, ezért ajánlott növényvédő szakember véleményét is kikérni. Mi a Hírös Agráriánál szívesen segítünk, szaktanácsadással támogatjuk a termelőket.
Kérdése van a talajfertőtlenítés kapcsán? Forduljon hozzánk bizalommal>>