Biztonságos, gazdaságos gyomirtás kukoricában

Biztonságos, gazdaságos gyomirtás kukoricában

Szántóföldjeink gyomflórája állandó átalakulásban van, ugyanakkor – egy friss tanulmány szerint – a gyomirtó szeres kezelések nem megfelelő hatékonysága miatt Illinois államban mintegy 41%-os terméskiesés következett be (a legutóbbi 26 év gyomirtási adait elemezve). Hogyan tehetjük hatékonnyá és egyben biztonságossá a kukorica gyomirtását? Hogyan nyújthatunk megfelelő védelmet növényeinknek különleges gyomviszonyok esetén is?

A kukorica gyomirtás kritikus pontjai

A gyomnövények a legnagyobb termésveszteséget akkor okozzák, amikor a kukoricával együtt kelnek, és vele azonos talajrétegből veszik fel a vízben oldott tápanyagokat. Mivel a keléstől néhány leveles korig tartó időszak kritikus a várható termésmennyiség szempontjából, az ideális eset az lenne, ha a gyomok ki sem kelnének. 

Ideális időpont adódik a gyomirtásra vetés után, kelés előtt. A gyomirtó hatóanyagok a csírázó gyommagvakhoz mosódnak be ezáltal a következő csapadékkal. Amennyiben a kezelést követő két héten belül megérkezik a várva várt eső, a talajon keresztül ható gyomirtó szer a kukorica kelésétől kezdve gyommentessé teszi az állományt.

Az alapkezelés sikerét az esőn túl egy másik tényező is befolyásolja. A korai, vetés előtti, kelés utáni kezelés ugyanis nem tud mit kezdeni a táblán előforduló évelő és mélyről csírázó, nagy magvú gyomnövényekkel. Ezek ellen levélen keresztül ható szereket vethetünk be akkor, amikor a lombozat egy bizonyos fejlettséget elér, hogy fel tudja venni a hatóanyagokat.

Ugyanakkor fontos, hogy az állománypermetezést időben elvégezzük, hiszen a késlekedéssel tonnákban mérhető terméscsökkenést okozunk. Ezért sok esetben osztott kezelés javasolt (elhúzódó gyomkelés, heterogén gyomösszetétel, eltérő fejlettségű gyomok). Az állományban történő gyomirtás előnyeit ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Korai vagy késői gyomirtást válasszunk?

A gyomnyomás és a változatos gyomösszetétel miatt most nagyobb erővel kell fellépnünk a gyomok ellen, éspedig lehetőleg a mérgező vegyszerek alkalmazásának egyidejű csökkentésével, illetve lehetőleg herbicidmentes technológiák alkalmazásával. A kukorica kímélése is egyre fontosabb feltétel.

Tény, hogy nem bővelkedünk hatóanyagokban, másrészt a rezisztenciát is menedzselni kell.

Tudatosan ki kell használnunk az elérhető legkorszerűbb megoldásokat, hiszen rendelkezésünkre állnak olyan gyomirtó szerek, amelyek okszerű használatával segíthetjük a kedvezőbb terméspotenciál kihasználását.

Milyen hatóanyag-csoportok jönnek szóba?

A termelők részéről a legfontosabb igény, hogy hatékony megoldást kapjanak a gyomproblémára, ugyanakkor a gazdaságosság is fontos szempont. Hogy milyen hatóanyag-csoportot érdemes az adott időpontban kijuttatni, az több tényezőtől is függ. Mivel nincs két egyforma tábla, szakmérnökeink akár helyszíni szemlével is segítik a termelő munkáját.

Gyomirtási szaktanácsért forduljon bizalommal a Hírös Agrária szakembereihez! Nézzen be bajai, kecskeméti, nyárlőrinci vagy csongrádi telephelyünkre, elérhetőségeinket megtalálja itt>>