Védekezés a búza kalászfuzáriuma ellen: kezdje már a vetőmag választásánál!

Védekezés a búza kalászfuzáriuma ellen: kezdje már a vetőmag választásánál!

A búza kalászfuzáriuma nem csak nálunk, de világszerte a búza egyik legjelentősebb hozam- és gazdasági veszteséget okozó betegsége. Itthon a környezeti feltételek is ideálisak a Fusarium gombafajok szaporodásához, így ez a legkártékonyabb az őszi búza valamennyi betegsége közül. Amennyiben a virágzás idején gyakran éri eső a növényt, és főként akkor, ha a csapadékos időszak heteken át tart, számítani kell a kisebb-nagyobb fertőzésre a gabonatáblán. Ennek megfelelő méreteket ölt a betegség elleni védekezés is, amiről érdemes tudni, hogy már a vetőmag, a fajta vagy a hibrid kiválasztásánál is megkezdődhet.

Fontos a tarlóművelés, az elővetemény és a vetőmag

Bár a betegséget kalászfuzáriumnak nevezzük, a Fusarium gombafajok a növény teljes életciklusa alatt jelen vannak, és fertőzhetik a gazdanövényt. Terméskárosító tevékenységüket azonban a szemképződés korai szakaszában kezdik meg. A növény tápanyagait elvonva rendkívül nagy koncentrációban szintetizálnak toxinokat, és ezt a tevékenységet betakarítás után, a termény tárolása során is képesek folytatni. 

A termelők célja természetesen az, hogy a termény mennyisége és minősége ne menjen az elvárt szint alá, ehhez azonban szükséges, hogy egy olyan fontos betegség esetén, mint a kalászfuzárium, ne csak a vegyi védekezésre hagyatkozzunk.

A fuzáriummal úgy tudjuk eredményesen felvenni a harcot, ha eleve garantált minőségű és megfelelően csávázott vetőmagot vetünk el. Igazából még ennél korábban is kezdhetjük a felkészülést: már a tarlóművelés és az elővetemény is lehetőséget ad a védekezésre. A fertőzés forrásául ugyanis főként a talajban és a talajfelszínen található növényi maradványok szolgálnak, melyek akkor veszélyesek különösen, ha olyan növénytől származnak, mely az élete során a fuzáriumfertőzésre ugyancsak fogékony volt. 

Ez a probléma kezelhető megfelelő vetésforgó kialakításával. Búza esetén mindenképp kerülendő a kukorica elővetemény, de a búza monokultúrás termesztése is. Figyelni kell arra is, hogy a fertőzést a gyomnövények is tovább vihetik, így ezek irtása is feltétlenül javasolt.

A búza kalászfuzárium-ellenállósága

Általában azt szoktuk mondani, hogy a növénybetegségekkel szembeni védekezés legideálisabb módja – költségek szempontjából is – az ellenálló fajták választása és termesztése. A búzafajták fuzárium-ellenállóságáról már a 19. század végén írtak, és a kutatások a mai napig folynak.

A fuzárium ellen maga a növény többféleképpen védekezhet. A rezisztenciatípusok közül a két legfontosabb: az I. típusú rezisztencia a fuzárium kalászba hatolásával szemben védi a növényt, a II. típus a gomba kalászban való terjedése ellen hat. 

A jó vagy kiváló fuzárium-toleranciájú fajta vagy hibrid használata sem jelenthet 100%-os biztosítékot az állományok fuzáriummentességének, mivel a búzafajtákban a fuzáriummal szemben teljes körű és tartós rezisztenciát a nemesítőknek még nem sikerült rögzíteniük. Éppen ezért jó döntés, ha kórtani kockázatok mérséklése érdekében a búza termesztését észszerű arányban egyszerre több búzafajtára és -hibridekre alapozzuk, és természetesen olyan vetőmagot, fajtákat választunk, amelyek jó-kiváló kalászfuzárium-ellenállósággal rendelkeznek.

A fuzáriummal szembeni harc kulcsfontosságú pontja továbbá, hogy egyenletesen fejlett állományaink legyenek, amelyek ugyanabban az időpontban kerülnek a kalászhányás időszakába. Ilyenkor jól tudjuk időzíteni a vegyszeres kezelést, és eredményesen tudjuk védeni az állomány egészét.
Kérdése van a búza vetőmag választása kapcsán? Forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>