maximális termés

Mikor dől el a várható termés maximuma?

Mire kell figyelni, hogy elérjük haszonnövényeink maximális termésmennyiségét? Nyilván a válasz összetett, ma azonban egy nagyon fontos szempontra szeretnénk felhívni a figylemet. Minden haszonnövényünkre igaz ugyanis, hogy bizonyos fejlettségi állapotnál eldől a várható termés maximuma. Ez az a kritikus pont, amikor arra kell törekednünk, hogy minden tényező ideális legyen a növény számára, és minden stresszfaktor minimális. Vegyük sorra a legfontosabb szántóföldi növényeinket, és nézzük meg, melyiknél mikor dől el a termés maximuma!

A különbségek a termésben is jelentkeznek

Gabonák 

A bokrosodás végéig eldől a kalászok száma, illetve a kalászok hossza. A szárbaindulástól a hasban lévő kalász állapotig eldől a szemek száma. A kalászonkénti szemszámot a tápanyagokon kívül az alábbi szempontok befolyásolják:

  • fajtaválasztás
  • növényvédőszerek alkalmazása virágzás során
  • időjárási körülmények, hőmérséklet a virágzás során

Napraforgó 

Az első hat levél (3 pár) fejlődése befolyásolja a tányér nagyságát. A 4-10 levélpáros állapot felel a tányér, a virágok és kaszatok tápanyagellátásáért. Intenzív technológiánál éppen ezért nitrogén-tápanyagutánpótlást végzünk fejtrágya formájában.

Kukorica 

A növény 5-6 leveles állapotáig eldől a szemsorok száma, 6-12 leveles állapotig pedig eldől a soronkénti szemek száma. A kukorica tápanyagfelvétele kezdetben lassú, csak az 5-7 leveles kortól a szár megnyúlását követően válik intenzívvé. 

Szója 

A második levélemelet megjelenésekor kezdenek el termelni a nitrogéngyűjtő gümőcskék (ha kialakulnak). A harmadik levélemelet megjelenésétől eldől az oldalágak száma. Az ötödik hármas összetett levél kialakulásától kezdődik a virágok differenciálódása.

Repce

A repce bizonyos szempontból kilóg a sorból. Eltér az eddigiektől, mert mindig a lombállomány termelőképessége szabja meg a várható termés nagyságát. A szárbaindulástól elkezdődik a virágok differenciálódása. Attől függ majd tehát a megtermékenyült becők és a megtermékenyült magok száma, hogy milyen a lomb.

Érje el a maximális termésmennyiséget!

Minden termelő törekszik a termesztési technológia biztonságosabbá tételére. Fokozott figyelem a kritikus pontokon: ez lehet a következő lépés a nagyobb termésbiztonság elérése szempontjából. Ha tehát a termelők nincsenek valamilyen folyamattal megelégedve (pl: bokrosodás foka, fejlettségi szint stb.), akkor időben lépni kell!
Észrevételeivel kapcsolatosan kérjük, hogy forduljon bizalommal a Hírös Agrária szakmai csapatához! Segítünk kiválasztani a megfelelő tápanyagokat és kezeléseket, hogy az idei termés megfeleljen az elvárásainak>>