őszi kalászosok magágykészítése

A homogén kelés záloga: őszi kalászosok magágykészítése

A talaj megmunkálása és a vetés meghatározó pontok a sikeres termesztés szempontjából. Az őszi vetésű növények talajelőkészítése mindig nehezebb feladat, mint a tavaszi vetésű növényeké. Milyen tényezőkre figyeljünk oda a magágykészítés során? Összeírtuk a legfontosabb szempontokat!

A talajművelés milyenségét több tényező határozza meg:

  • a talaj típusa
  • a kötöttsége
  • nedvességi állapota
  • az időjárási körülmények
  • az elővetemény lekerülési ideje
  • a visszahagyott szár- és tarlómaradványok mennyisége 

A kelés az aprómorzsás, ülepedett, kellő nedvességet tartalmazó talajban lesz kellőképpen gyors, egyöntetű. A jó minőségű magágy nyirkos, a vetés mélységéig aprómorzsás, alatta ülepedett.

A jó magágy védelmet, gyors és egyöntetű fejlődést biztosít a mag számára.

Az ideális magágy 4 lényegi jellemzője, amit magágykészítéskor figyelembe kell venni

1. Elnyeli a sok csapadékot, nedvességet biztosít a csírázáshoz. A csírázás csak akkor indulhat meg, ha a mag vizet tud felvenni. Ekkor a mag nedvességtartalma 13-14%-ról 45-60%-ra növekszik. Fontos az is, hogy a magágy felső rétege ne legyen túl rögös.

Fontos szabály, hogy a vetőmagot a magátmérő 10-szeresének megfelelő mélységbe kell vetni. Például ha egy repcemag 1,5—2,0 mm, akkor az optimális vetésmélység 15-20 mm. Ezen elv szerint a borsó és a bab mélyebbre kerül, ahol több nedvességet képes felvenni a magágyból.

2. Oxigént biztosít a fejlődéshez. Amikor a mag vizet vesz fel, egy enzimatikus folyamat indul el. A légzés során megkezdődik a tartalék tápanyagok lebontása. Ezen folyamat oxigénigényes, melyet a mag a körülötte lévő levegőből veszi fel. Ebből a szempontból is fontos, hogy a mag körül lévő talaj megfelelően lazult legyen, amin keresztül a levegő és az oxigén könnyen áthaladhat. Ugyanilyen fontos az is, hogy a légzésből származó szén-dioxid távozni tudjon.

A magban található tápanyagnak mindaddig ki kell tartania, amíg a fiatal zöld növényi részekben beindul a fotoszintézis.

3. Biztosítja a kapilláris vízszállítást a csírázó mag számára. A csírázó maghoz a kapillárisokon keresztül jut el a talajban lévő víz, mely jó mag és talaj közötti kapcsolatot igényel. Laza és kötött agyagtalajokban egyaránt gyenge a kapillárisokon keresztüli vízellátás, ezért is nagyon fontos, hogy maximálisan kihasználjuk a talajban már eleve ott lévő nedvességet.  

4. Megőrzi a tápanyagokat, vizet és oxigént, és elősegíti a gyökerek fejlődését.

Milyen magágyat igényelnek őszi vetésű gabonáink?

Az őszi búza nem a talaj mélyművelését, hanem a jó minőségű, ülepedett magágyat igényli. Szántani leginkább abban az esetben kell, amikor kalászos kalászost követ a vetésváltásban, valamint ha nagy tömegű szerves anyagot akarunk a talajba dolgozni. 20–23 cm mély művelés elegendő, a cél, hogy aprómorzsás, kellően ülepedett magágyat tudjunk kialakítani.

A vetés mélységénél nagyon fontos, hogy a későbbiekben a bokrosodási csomó, mely a gyökérfejlődést is befolyásolja, 3–4 cm körül legyen a talaj felszíne alatt. Ennek megfelelően az optimális vetésmélység 4–6 cm.

Az őszi árpa magágykészítése megegyezik az őszi búzáéval. Amire nagyobb hangsúly helyeződik az őszi búzához képest, az az optimális vetésidő. Az őszi árpa bokrosodási időszakának nagy hányada őszre tehető, így érdemes elvetni szeptember 25. és október 10. között, annak érdekében, hogy megerősödve érjen a télbe.

A rozs talajelőkészítése kötöttebb talajokon megegyezik a búza talajelőkészítésével, de mivel a rozsot sekélyebben és korábban vetjük, ezért még fokozottabban kell törekedni az ülepedett magágy biztosítására.

Korán vetjük, ha lehet, a vetést szeptember végéig fejezzük be. Ha nem vetjük el a rozsot a számára kedvező vetésidőben, akkor nem bokrosodik el kellően és tavasszal a korai szárbaindulás miatt ritka lesz a növényállomány. Nem szabad mélyre vetni, kötött talajokon 2-3 cm, laza talajokon 3-5 cm a legkedvezőbb vetésmélység. 

A tritikálé sem igényli a forgatásos művelést. Megfelelően tömör, aprómorzsás, ülepedett magágyat igényel, laza magágyban ugyanis nehezen csírázik.

Kérdése van valamelyik őszi kalászos vetéstechnológiájával kapcsolatban? Forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>