Kora tavasszal nagy kihívást jelent a téli álmukból felocsúdó és növekedésnek induló növények táplálása. Ilyenkor a talaj új életre kel, és a termelőnek mindent meg kell tennie azért, hogy javuljon a talajszerkezet, helyreálljon a talaj tápanyag-szolgáltató képessége, növekedjen a talajba bevitt szerves és szervetlen tápanyagok feltáródása, illetve a tápanyag hasznosulása. Ebben biztosít segítséget a baktériumtrágya, egyre többen győződnek meg arról, hogy használata indokolt és célravezető a tavaszi munkálatok során.
A talajlakó mikroorganizmusok igen érzékeny szervezetek, a talaj leromlási folyamatok rájuk is negatív hatással vannak. A szervesanyag csökkenő utánpótlása miatt a faji összetétel egyre inkább egyoldalúvá válik, mivel az erős konkurensek jelentős számban felszaporodnak. Ezzel megbomlik a természetes egyensúly.
Egyensúlyi körülmények között egyaránt helye van az aerob és anaerob szervezeteknek, amelyek a talajt termékennyé teszik, a tápanyagokat biztosítják a növények számára. A túlzott, egyoldalú műtrágyázás hatására csökken a talaj pH-értéke, szervesanyag-tartalma és a benne lévő mikroorganizmusok száma, tehát romlik a talaj tápanyag-szolgáltató képessége. Márpedig a tavaszi nitrogénhasznosulás döntheti el, mennyi is lesz a termés, attól függően, milyen mértékben képesek hasznosítani a talajban lévő vagy a tél végén kijuttatott fejtrágyát.
A baktériumtrágya minden növénykultúrában sikerrel alkalmazható
Baktériumtrágya alkalmazásával serkenthetjük az egészséges talajéletet:
- a bennük található nitrogénkötő, foszfor- és káliummobilizáló baktériumok segítségével csökkenthetjük a kijuttatandó műtrágyák mennyiségét,
- a talajba került elhalt szerves anyagok lebontásából további makro- és mikroelemek kerülnek felvehető állapotba,
- a káros mikroorganizmusok kiszorításának köszönhetően csökkenthető a növényvédő szerek mennyisége is.
Hogyan használjuk tavasszal a baktéruimtrágyákat?
A baktériumtrágyákat általában vetés előtt, a talaj előkészítésekor egy menetben javasolt kipermetezni a forgalmazó által meghatározott dózisban, és lehetőleg azonnal be is kell dolgozni. Mivel a jelenleg engedélyezett termékek általában talajban szaporodó és működő baktériumtörzseket tartalmaznak, ezért növényi állományra kipermetezni a használati útmutatók szerint sem javasoltak.
A baktérumtrágyával kezelt terület már az első szezonban meghálálja a gondoskodást, de több éves használattal még nagyszerűbb eredményeket érhetünk el. Magasabb termésátlagok, jobb minőség jelentkezik már az első kezelés után. Több éves használat után javul a talajszerkezet, a vízháztartás és könnyebben művelhető a terület. A növényi maradványok (gabona tarló, kukorica- és napraforgószár) szakszerű elbontása a tarlóbontó mikrobiológiai készítmények által tápanyagvisszapótlást és egészséges talajt eredményez.
Az elmúlt 2 évben sok gazdálkodó zárta veszteséggel vagy minimális nyereséggel a szezont. Aszály, katasztrofális termés, tervezhetetlen áringadozás keserítette meg a termelők életét. Ezekben a vészterhes időkben igazi kihívás talpon maradni, pláne eredményesen gazdálkodni. Nyilvánvaló, hogy változtatni kell, de nem mindegy, mit és hogyan.
Mikor és milyen területen tud módosítani az alkalmazott technológiákon? Kezdje az idei tavaszi szezont baktériumtrágyával, szaktanácsért forduljon bizalommal munkatársainkhoz>>